Камиони докараха хуманитарната помощ за Хърватия на авиобаза "Враждебна", която страната ни изпраща на пострадалите от земетресението с магнитут от 6,4 по Рихтер. Жертвите след труса са вече седем. Два града в страната са сринати - Петриня и Сисак. Много хора остават без дом. Вторичните трусове продължават. 

Вижте снимки >>

БЧК и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" осигуряват 100 радиатора и 500 подоходни легла за пострадалите от труса, настанени в палатки. Помощта бе натоварени на два военни самолета "Спартан" и утре ще заминат за Хърватия. Полетът ще продължи около 2 часа. Осигурени са общо 3 екипажа. Възможно е помощта да бъде транспортирана с няколко курса.

"В зависимост от това, как ще бъдат подредени в самолета, за да запазим центровката и балансировката, ще преценим колко полета ще изпълним. Имаме готовност първите полети да бъдат с двете машини. Международното летище в Загреб приема полети. Така, че няма проблеми за изпълнение на задачата. Разчитаме полетът да трае около два часа, като ще излетим на север през Румъния и Унгария", обясни зам.-командирът на 16 ТАГ "Враждебна" подполковник Димчо Добрев.

Междувременно Министерството на външните работи съобщи, че дало указания на посолствата ни в Белград и Загреб да съдействат за придвижването по маршрута към Хърватия на българските ТИР-ове с минерална вода, която е част от помощта на България след тежкото земетресение там на 29 декември.

Днес в присъствието и на заместник-министъра на външните работи Петко Дойков в базата на Българския червен кръст в село Лозен е бил натоварен първият от общо два ТИР-а с вода. Дойков е отбелязал, че минути след земетресението министърът на външните работи Екатерина Захариева е разговаряла по телефона с нейния хърватски колега Гордан Гърлич-Радман, а от нашето посолство в Загреб също е получена информация, че питейната вода е сериозен проблем след труса. Доставките ни са организирани със съдействието на министерство на икономиката и Асоциацията на производителите на минерална вода, е посочил заместник-министърът на външните работи.

Вчера Европейската комисия задейства механизма на ЕС за гражданска защита в помощ на Хърватия след земетресенията, ударили страната в последните дни. В страната са пристигнали еврокомисари за среща с властите. До вчера помощ са осигурили множество страни. Сред тях е и България, която помага със 100 000 евро.

Само за 24 часа 14 страни са се отзовали на молбата на Хърватия за оказване на помощ - 13 от ЕС и Турция, съобщи пред БНР ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия - Огнян Златев.

В Хърватия - в пострадалите от земетресението градове Петриня, Сисак и Глина, продължават дейностите по отстраняването на причинените от труса щети. Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите, осигурени са и хеликоптери за транспорт на ранени, както и техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

И тази нощ в района на хърватския град Петриня бяха регистрирани няколко земетресения, най-силното от които с магнитуд 3,8 по Рихтер в 4.36 часа, предаде информационният сайт Индекс. Част от хората прекараха втора поредна нощ в автомобилите си. Те очакват инсталирането на контейнери, в които да бъдат временно настанени.

Досега са осигурени над 80 сглобяеми къщички за семействата в района на Сисак, първите 20 от които пристигнаха тази сутрин в Глина. Къщичките са дарени от хърватски компании.

Началникът на Хърватската спасителна служба Йосип Гранич съобщи, че изминалата нощ е била по-спокойна и не е имало ситуации, в които да е трябвало да бъдат спасявани хора изпод руините. Той съобщи, че хората от засегнатия от земетресението район и се нуждаят от уреди за отопление, одеяла, строителни материали и храна с дълъг срок на годност.