Електрозахранването беше възстановено. Идентифициран е контакт с българин, който живее в Сисак, недалеч от епицентъра на земетресението в Петриня. Той е добре и домът му е в относително добро състояние. Не иска да се евакуира. Това обяви пред Нова тв посланикът ни в Хърватия Генка Георгиева.

"За съжаление загиналите са 7 души. Ранените са над 20. Болните от COVID в Сисак са преместени в Загреб", разясни тя.

Георгиева каза, че България е предложила помощ на Хърватия след бедствието.

"Вчера България е предложила помощ. Нашият външен министър е разговарял с колегата си. В такава ситуация освен спешна хуманитарна помощ", обяви още тя.

Потвърдено е, че поне седем са жертвите на смъртоносното земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер, разтърсило вчера Хърватия.

Сред загиналите са 12-годишно момиченце и шестима мъже. Други шестима души са получили сериозни наранявания, а 20 - по-леки.

Трусът е нанесъл сериозни щети на град Петриня, югоизточно от столицата Загреб. Премиерът на страната Андрей Пленкович пристигна спешно в района на епицентъра. Той заяви, че се надява броят на починалите да е възможно най-малък.

Министър-председателят поясни, че по-голямата част от Петриня е червена зона, което означава, че повечето сгради са неизползваеми.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря вчера със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман във връзка с опустошителното земетресение, което разлюля Балканите.

Епицентър е хърватският град Петриня, където се съобщава за затрупани хора и значителни материални щети.

"В този тежък момент България е готова да застане до нашите хърватския приятели. Готови сме да окажем помощ. Поднасям своите най-искрени съболезнования и пожелавам бързо възстановяване на ранените", заяви Захариева.

Посолството на Република България в Загреб е на разположение на всички български граждани за съдействие при нужда. Дипломатическата мисия наред с повечето сгради в хърватската столица в момента няма електрозахранване, но служителите ни са на линия и изпълняват своите задължения.