"Съболезнования на семействата в Хърватия. Надяваме се, че броят на жертвите няма да се увеличава. Министерски съвет прие решение, с което българското правителството ще отпусне 100 000 евро първоначална помощ за земетресението в Хърватия" - това каза на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Взехме решение отпуснатите средства да отидат целево за две емблематични сгради, които са свързани с българската история. Първата е Горноградска гимназия. Там ще отпуснем 50 хиляди евро, за да подпомогнем нейното възстановяване", заяви Захариева и уточни, че втората сграда е на Хърватската академия на науките и изкуствата.

По думите й за нейното възстановяване са необходими общо пет милиона евро и нашата страна ще спомогне с 50 хиляди евро за това. Захариева допълни, че е активизиран и европейският механизъм за помощ.

Захариева заяви, че двама производители на минерална вода са изразили готовност да подпомогнат населението на Хърватия с питейна вода, тъй като все още има затруднения с водоснабдяването в най-засегнатите региони.

Министърът уточни, че двамата производители ще осигурят по един тир с минерална вода. Едната фирма още утре ще достави в складовете на БЧК водата и още утре първият тир ще замине, другата ще достави водата на 4 януари.

"Дали сме инструкции на българските дипломати по пътя да окажат максимално съдействие за бързото преминаване на тези тирове", допълни министър Захариева.

Припомняме, че вчера земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер нанесе големи щети в Хърватия, уби 7 души и разруши стотици сгради, сред които болници, детски градини и части от Министерството на отбраната в Загреб. Тази сутрин пък бе регистриран нов трус със сила от 4,9 по Рихтер в епицентъра на земетресението.