Най-малко шест са жертвите на днешното земетресение с магнитуд 6,2 в Хърватия, сред тях дете в Петриня и баща и син в Глина, съобщава информационният сайт Индекс.

По последна информация са загинали 12-годишно момиченце в Петриня, 20-годишен мъж, възрастен мъж и баща и син в село Майске Поляне край Глина, потвърди за Индекс кметът на Глина Бранка Митич. Според неофициална информация на сайта е починал и още един човек в Майске Поляне, а друг се бори за живота си.

Къщата, в която са загинали бащата и синът, е напълно изравнена със земята.

Смъртта на детето в Петриня беше потвърдена от кмета на града Даринко Думбович и от полицията.

"Като в Хирошима е, няма ми го половината град. Стоя сега пред мъртвото момиченце, чакаме помощ. Моят град е разрушен напълно", каза Думбович за националната телевизия ХРТ.

Снимки: БТА

Животът все пак взе връх дори по време на трагедията. Докато тресеше с магнитуд 6,2, в болницата в Сисак е родено бебе, предаде Танюг. Директорът на болницата Томислав Дуйменович каза, че майката и бебето са добре и всичко е минало нормално.

По-рано днес Дуйменович съобщи за националната телевизия ХРТ, че материалните щети от земетресението в болницата са огромни. Разрушено е цялото отделение за вътрешни болести, интензивното отделение, хирургията, гинекологията. Останала е непокътната само новата сграда на болницата, където се пренасят болните от пострадалите отделения.

Дуйменович каза, че част от пациентите ще бъдат откарани в други болници, а някои от тях ще бъдат транспортирани с хеликоптери.

Снимки: БТА

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център днешното земетресение с епицентър в района на Петриня и магнитуд 6,2 е било почувствано от 6 милиона души, а по данни на Програмата за опасност от земетресения на Геологическия топографски институт на САЩ (USGS) освен в Хърватия то е било усетено в още 11 страни: Босна и Херцеговина, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Черна гора, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Австрия, предаде агенция Хина.

Още снимки от трагедията вижте ТУК>>

Пред БНТ за ужаса от земния трус разказва българката Виолета Симеонова - бивш журналист, а сега ръководител на офиса на Европейския парламент в Хърватия: "Много са потресаващи гледките. Като например - на един от мостовете, по които минава главният път към Петриня, се е отворил процеп от 15 см и движението е затруднено. Това е най-големият трус тази година. За съжаление има петима загинали и над 20 ранени. Петриня е почти изцяло разрушен. Все още войската и всички цивилни сили, пожарните служби, които пристигат от цялата страна, разчистват, за да спасят затрупаните. Много е пострадала болницата в Петрина, където лежат и болни от Ковид 19. Те са евакуирани в Загреб, където болниците правят спешни промени, за да могат да поемат болните", разказва още Симеонова.