Ексцентричният милиардер вече получи одобрението на мнозинството делегати на партийния конгрес в Кливланд, щата Охайо, който започна в понеделник.

В началото на очакваната му голяма реч пред конгреса Тръмп заяви:

"Нашата партия ще се върне в Белия дом, нашата страна ще си върне сигурността, благоденствието и мира. Ние ще бъдем страна на щедростта и топлотата, но ще бъдем също така страна, в която цари обществения ред."

Американците на първо място

Кандидатът за президент отбеляза, че ако бъде избран в Белия дом международна политика ще постави американците на първо място, съобщи АФП, цитирана от агенция "Фокус".

"Най-важната разлика между нашия план и този на опонентите ни е, че нашият план ще постави американците на първо място. Американизъм, не глобализъм, ще бъде нашето кредо", каза Тръмп.

Тръмп обеща също така да възстанови реда в страната, разклатен от стрелби и престъпни нападения:

"В това състезание за Белия дом, аз съм кандидатът за закон и ред."
 
Както се очакваше, Тръмп се зарече да спре имиграцията от страни с тероризъм и повтори заканата си да построи стена по границата с Мексико.

"Ние трябва незабавно да спрем миграцията от всяка държава, която е компрометирана от тероризъм, докато не бъде приложен доказан механизъм за контрол", заяви републиканският кандидат.

"Не ги искаме в нашата държава", подчерта той.

"Ние ще построим голяма гранична стена, която да спира нелегалната имиграция, бандите и насилието, както и наркотиците, изливащи се в нашите общности", допълни Тръмп.

Резки нападки против Хилъри Клинтън

Тръмп обвини съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, че наследството й като държавен секретар е "смърт, разруха, тероризъм и слабост", предадоха Ройтерс и БТА.

Той каза, че сигурността в САЩ е намаляла, а светът е станал по-нестабилен, откакто Клинтън е оглавила Държавния департамент, а думите му бяха посрещнати с бурни овации и скандирания "Тя е за затвора!".

Кандидатът на Републиканската партия продължи:

"Какво получихме след четирите години на Хилъри? "Ислямска държава" се разпростря в региона и по целия свят. Либия е в руини, а нашият посланик и неговият персонал бяха оставени да умрат безпомощно като жертви на свирепи убийци. Египет бе тикнат в лапите на радикалните "Мюсюлмански братя", което принуди армията да се намеси, за да си върне контрола. Ирак е в хаос. Иран е на път да се сдобие с ядрено оръжие. Сирия е обхваната от гражданска война и бежанска криза, която застрашава Запада."

"След 15 години войни в Близкия изток, след похарчени трилиони долари и изгубени хиляди животи, ситуацията е по-лоша отвсякога", заяви милиардерът.

"Наследството на Хилари Клинтън не бива да бъде наследството на Америка. Проблемите, пред които сме изправени сега - бедност и насилие у дома, война и разрушение в чужбина - ще продължат, ако продължаваме да разчитаме на същите политици, които ги създадоха", каза Тръмп.

Той обвини Клинтън, че е марионетка на големия бизнес и крупните дарители, които искат да запазят сегашната политическа система.

Осъждат идеите му за НАТО

Междувременно остри критики последваха изявлението на Тръмп, че ако стане президент, САЩ няма автоматично да защитят съюзниците си от НАТО при атака.

Това изказване беше осъдено от европейските лидери, от Белия дом, както и от високопоставени фигури в Републиканската партия, пише "Гардиън", цитиран от агенция "Фокус".

Тръмп отбеляза, че ще преразгледа финансовия принос на членовете на НАТО Естония, Латвия и Литва, преди да действа според клаузата за обща отбрана, ако тези държави бъдат атакувани от Русия.

Естонският президент Тоомас Хендрик Илвес отговори в „Туитър“, че неговата държава „се е сражавала без никакви възражения“ от името на САЩ в Афганистан.

Републиканският сенатор Линдси Греям, опонент на Тръмп, коментира, че изявлението му ще направи Владимир Путин „много щастлив човек“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че споразумението на Алианса е кристално ясно:

"Ние се защитаваме взаимно. Две световни войни показаха, че мирът в Европа е също важен и за сигурността на САЩ“.