Съединените щати поискаха от Москва да обясни увеличаването на войските си на границата с Украйна. Това заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг, предава gazeta.ru, цитирайки Ройтерс.

Той каза, че САЩ са загрижени за изтеглянето на руските войски в южните райони на страната, независимо дали военните са на нейна територия - в Русия или "в границите на суверенна Украйна", .

"Помолихме Русия да обясни тези провокации. Но по-важното е, че предадохме сигнал за доверие на нашите украински партньори. Ние подкрепяме Киев. Ние подкрепяме нашия партньор Украйна на фона на това сплашване и агресия", обяви дипломатът.

Под сигнала той очевидно има предвид телефонен разговор между президентите на САЩ и Украйна - Джо Байдън и Владимир Зеленски, по време на който лидерът на САЩ потвърди готовността си да окаже военна подкрепа на Киев на фона на "руската агресия".

На въпрос към Прайс да изясни думите за "сплашване" на Украйна, той казва: "Разбира се, руснаците от доста време се опитват да сплашат съседите си."

На свой ред прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков посочва, че движението на руската армия през територията на държавата не бива да предизвиква безпокойство за други държави, тъй като Руската федерация не представлява заплаха за тях, съобщава ТАСС.

"Никой не се луташе и не се лута. Руската армия се движи на руска територия в онези посоки, в които счита за необходимо, във вида, в който смята, че е необходимо, за осигуряване на надеждна сигурност на страната ни", подчерта той, отговаряйки на коментари, в които се твърди, че руските военни части се движат из района на Ростов със заличени номера.

В допълнение говорителят на Кремъл отбеляза, че Русия не представлява заплаха за никоя държава в света, включително и за Украйна. Според него Руската федерация винаги е много внимателна към сигурността си.

Ден преди това в съвместно изявление френското външно министерство и германското външно министерство също изразиха загриженост от преразпределението на войските в Русия. В същото време те свързаха случващото се с ескалацията в Донбас.

"Ние следим отблизо ситуацията, особено движенията на руските войски, и настояваме страните да се въздържат и незабавно да прекратят ескалацията. Ние потвърждаваме нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Като посредници на нормандския формат Германия и Франция се стремят да прилагат изцяло споразуменията от Минск. За тази цел преговорите продължават редовно ", се казва в изявлението.

По-рано представителят на Украйна в TCG за Донбас Алексей Арестович заяви, че ученията на НАТО Defender Europe 2021 са необходими, за да се отработят действия при "война" с Русия.

Дипломатът обясни, че "войната с Русия" се практикува във водите от Балтийско до Черно море.

В отговор на това депутатът от Кримския регион Михаил Шеремет в интервю за РИА Новости подчерта, че след подобни думи Западът няма да може да отрече агресивния характер на НАТО. Той съветва алианса да проучи историята на Великата отечествена война преди началото на военните стъпки към Русия.

"Последиците за агресора ще бъдат много ужасни", подчерта той.

Западни експерти също прогнозират евентуален "ход на война" между Русия и Украйна поради влошаване на ситуацията в източната част на Украйна. Журналистът от National Interest Марк Епископос разкрива какви са оръжията в руската армия, които ще осигурят победа на Русия в случай на война.

Според него за въоръжените сили на Украйна големи проблеми ще създаде превъзходството на руската армия във въздуха и по-силната противоракетна отбрана.

Журналистът припомня за системата за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф", която е базирана в Крим, и че тя може да се превърне в заплаха за източна и централна Украйна.

Освен това Епископос говори за изтребителите Су-35С, които носят управляеми бомби и ракети "въздух-земя".

Той също така споменава и машините BMP-3M, които са предназначени за бой на сушата. Според автора те са по-маневрени и по-леки от танковете. Освен това експертът описва руския танк Т-90М от много добра страна и твърди, че Русия е световен лидер по брой на бойни машини от този тип на въоръжение.

Накрая той говори и за предимствата на руските самоходни гаубици 2S19 Msta-S, които са оборудвани с модерна технология за насочване и могат да изстрелват до осем снаряда в минута.