142-ма души са били арестувани в Париж през нощта по време на протестите, които последваха финализирането на пенсионната реформа на правителството, съобщи ДПА, позовавайки се на съобщение от полицията. 

11 полицаи са били ранени, по данни на телевизионния канал Бе Еф Ем, който пък се позовава на полицейски източници. Протести избухнаха и в други градове, включително Сент Етиен, Страсбург, Амиен, Кан и Тулуза, а около 2000 полицаи бяха разположени само в Париж за справяне с безредиците. Някои демонстранти подпалиха кофи за боклук и носеха плакати, призоваващи президента Макрон да подаде оставка или заплашващи с въоръжена борба срещу правителството, а политици и от десницата, и от левицата призоваха премиерката Елизабет Борн да подаде оставка. 

Вчера френското правителство оцеля след два вота на недоверие, които бяха предизвикани от решението на френския президент да прокара силно обсъжданото законодателство без гласуване в долната камара на парламента. Реформата за постепенно повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години беше де факто одобрена след отхвърлянето на двата вота на недоверие, внесени от опозицията.

Президентът Еманюел Макрон днес се среща с министър-председателя Елизабет Борн и с лидерите на различни политически групи, за да се справи с последиците от политическите събития, информира БТА. Той ще има работен обяд с председателите на двете парламентарни камари Яел Браун-Пиве и Жерар Ларше. 

Консултациите протичат на фона на намерението на опозицията да сезира Конституционния съвет на Франция относно приетия законопроект. Бе издигнато и искане за референдум по законопроекта. Самата премиерка Борн също каза, че ще сезира Конституционния съвет, за да разгледа той текста във възможно най-кратки срокове. 

Френският президент е казал, че не възнамерява да разпуска Националното събрание, да прави правителствени промени или да свиква референдум за своята пенсионна реформа, за да сложи край на споровете около нея, съобщиха междувременно пред Франс прес участници в срещата с президентския екип в Елисейския дворец. Според един от тях Макрон е поискал от подчинените си да направят "в рамките на две до три седмици максимум" предложения с оглед на промяна на метода и дневния ред на реформите.

Утре Емнюел Макрон ще направи и обръщение към нацията в опит да успокои напрежението. То ще бъде под формата на интервю, което той ще даде за френските медии "Те Еф 1" и "Франс 2". Интервюто ще се излъчва директно по двете телевизии, като ще започне в 13 часа местно време.

Хронология на събитията

Законопроектът за пенсионната реформа бе прокаран на 16 март в долната парламентарна камара без гласуване, а чрез задействане на член 49,3 от конституцията, която позволява подобно нещо да се случи. Досега през Петата република правителства са прибягвали 100 пъти до този член по различни поводи. 

Това засили още повече недоволството на френската опозиция и на протестиращите срещу самата пенсионна реформа.

Вчера вечерта след оживени дебати два вота за недоверие срещу правителството бяха отхвърлени в Националното събрание. Вотът, внесен от крайната десница "Национален сбор" на Марин Льо Пен, беше подкрепен само от 94 законодатели. Докато вотът, внесен от транспартийна парламентарна група бе подкрепен от 278 законодатели, което е само с 9 гласа под нужното абсолютно мнозинство от 287 гласа. 

През нощта в редица френски градове отново имаше протести срещу пенсионната реформа. А израз на протестите продължава да е трупането на боклук по парижките улици заради стачката в отрасъла. Служителите по чистота са с така наречен специален пенсионен режим, при който пенсионирането е по-рано. Но и там възрастта бе увеличена с пенсионната реформа с две години, от настоящите 57 на 59 години, което породи гнева им, припомня АП. Парижката община прибягна до частни компании за събирането на боклука, но въпреки това по улиците на Париж вчера имаше 9300 тона несъбрани отпадъци.