Палене на огньове, хвърляне на твърди предмети срещу полицията, сблъсъци с органите на реда и гърмежи белязаха началото на нощта на протестите в Париж срещу непопулярната пенсионна реформа, която президентът Еманюел Макрон реши да прокара без вота на депутатите. 

Около 6000 хиляди ядосани французи се събраха около сградата на площад "Конкорд", от другата страна на река Сена, в знак на недоволство срещу реформата, която предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години и премахва редица преференциални режими. 

Протестът, охраняван от огромен брой униформени, започна с палене на огньове - протестиращите опитаха да вандализират скелето около реставрирания Обелиск в центъра на площада, след като полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне множеството. Напрежението постепенно ескалираше, като се стигна до замеряне на униформените с твърди предмети.

Междувременно френските синдикати свикват нов ден за всеобща мобилизация срещу пенсионната реформа. Той ще бъде идния четвъртък, на 23 март. Това ще бъде деветият подобен общонароден протест, предаде Франс прес. Според сдружението на френските синдикати подобно прокарване на законопроекта - правителството гарантира за реформата, но се дава право на политическите сили в парламента да внесат срещу него вот на недоверие - е истинско отричане на демокрацията.

Предистория на напрежението

Малко преди планираното гласуване в четвъртък, набързо свиканият Съвет на министрите даде "зелена светлина" за използването на конституционния член 49.3, който позволява приемането на закон без парламентарно гласуване, ако правителството оцелее при свързан с този закон вот на недоверие. 

Макрон е категоричен, че ще настоява за прокарването на пенсионната реформа заради твърде големите финансови и икономически рискове. До варианта да мине без гласуване на депутатите се стигна поради риска да не получи нужното мнозинство.

В парламента, под освиркванията на депутатите, премиерката на Франция Елизабет Борн оправда прокарването без гласуване на противоречивата реформа. "Днес върху текста на парламента тежи неяснота заради няколко гласа. Не можем да залагаме бъдещето на нашите пенсии, затова тази реформа е необходима", заяви в началото на заседанието на Националното събрание (долната камара на френския парламент), предаде Франс прес.

Началото на дебатите обаче се наложи да бъде отложено заради масовото изпълняване на националния химн от левите депутати. Народните избраници изпълниха няколко куплета от "Марсилезата", като много от тях държаха в ръцете си плакати с лозунги "Не на 64 години" и "Демокрация". След кратки прекъсвания левите депутати продължиха да пеят химна и да вдигат лозунги - дори, когато премиерката Елизабет Борн започна изявлението си от парламентарната трибуна. 

Парламентарната опозиция има по-малко от 24 часа, за да внесе вот на недоверие срещу кабинета, която тя вече обяви, че ще направи. Ако той бъде отхвърлен, пенсионната реформа ще влезе в сила. Но ако Националното събрание се произнесе "против", правителството трябва да подаде оставка. До дебатите се стигна след като Сенатът на Франция (горната камара на парламента) прие миналата седмица с мнозинство окончателната версия на законопроекта.