Туристите, дошли в Париж, за да се насладят на прелестите на града, се сблъскват с необичайния спектакъл - камари от боклук около прочутите туристически обекти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всички снимки вижте тук

Така вместо да снимат Айфеловата кула, катедралата Нотр дам или Триумфалната арка, туристите снимат камарите от отпадъци, а някои от по-смелите от тях си правят селфи на фона им.

Стачката на сметосъбиращите служби е част от протестите срещу непопулярната реформа на пенсионната система във Франция. Работниците в отрасъла обявиха, че стачните им действия ще продължат поне до 20 март.

"Никога не съм виждала подобно нещо в Канада", казва Омера, канадка, дошла на екскурзия в Париж и снимаща с интерес камара от отпадъци на булеварда "Сен Мишел" в Латинския квартал.

Снимка: БТА/АР

Тексасецът Мартин Руис пък се оплаква от миризмата. "Това е отвратително", казва той и мнението му се споделя от мексиканката Анхелес Москеда.

Стачката на сметосъбиращите служители продължава вече над седмица. Един от тях - Набил Латреш, казва, че работата му е мъчителна, че работи независимо от метеорологичните условия. Той допълва, че тружениците в сектора вдишват опасни изпарения и много от тях се разболяват. Като се пенсионират, те взимат най-много по 1200 евро и това не им стига, допълва Набил.

Снимка: БТА/АР

Заради стачните действия са блокирани и инсинераторите за изгаряне на отпадъци, като в резултат на това 7000 тона боклук не бяха събрани от улиците на Париж към вчерашния ден.

Не всички туристи обаче са недоволни. Британката Оливия Стивънсън казва, че подкрепя стачките навсякъде и подчертава, че въпросът с пенсиите и заплатите е важен за много хора във Франция и затова тя подкрепя и тази стачка.

Според Жан-Франсоа Риал, ръководител на бюрото по туризъм и конгреси в Париж кризата с боклука не е най-доброто, което столицата може да предложи на туристите, но той припомня, че две седмици без събиране на боклук не са навредили на имиджа на Неапол. Риал изразява мнение, че настоящият епизод в Париж няма да навреди на потока от туристи, посещаващи града.