Президентът на Русия Владимир Путин нарича онези, които се ориентират към Запада, национални предатели. Тогава дъщеря му, която през последните години живее с приятеля си Игор Зеленски в две държави - Русия и Германия - също трябва да бъде включена в списъка на националните предатели.

На 9 декември 2019 г. чартърен полет от Мюнхен с необичайни пътници на борда се приземява на ВИП терминала на летище "Внуково". От самолета слизат: трима секретни служители на руската президентска служба за сигурност, учител по пиано, две бавачки, известен балетист и неговата спътница - бивша танцьорка на акробатичен рокендрол - с двегодишната им дъщеря.

През двете години между 2017 и 2019 г. майката на момиченцето е трябвало да лети по този маршрут - от Москва до Мюнхен и обратно - десетки пъти. Тя живее в Русия, а бащата на дъщеря ѝ - в Германия, където ръководи Баварския държавен балет. Името му е Игор Зеленски. А нейното е Катерина Тихонова. Тя е малката дъщеря на Владимир Путин, пишат в съвместно разследване "Важные истории" и сп. "Шпигел", които въз основа на информация от четири източника са стигнали до заключението, че новата любов на Тихонова е известният артист Зеленски.

Първо, изданията разполагат със списъка на пътниците, разгледан по-горе: Тихонова, Зеленски, детето, бавачките, охраната - всички те са летели с един и същи полет от Мюнхен. Този документ е предоставен преди няколко месеца от източник на летище "Внуково". Второ, журналистите разполагат с данни за полетите на Катерина Тихонова - през последните две години тя е летяла до Мюнхен, където е работил Зеленски, повече от 50 пъти. На трето място, изданията са се добрали до документи от електронната поща на Алексей Скрипчак, служител на Службата за сигурност на президента и личен охранител на Тихонова. Тези документи са предоставени от същия анонимен източник, който преди почти две години е изпратил архива с писмата на бившия съпруг на Тихонова Кирил Шамалов. Сред документите на Скрипчак са паспортите на дъщерята на Путин, Зеленски и момиченцето, родено през 2017 г. - охранителят на Тихонова е купил на всички тях билети. Името на детето не се разкрива от етични съображения, но е достатъчно да се каже, че второто му име е Игоревна, което съвпада с името на Зеленски. Четвърто, източникът на Der Spiegel в Баварския балет, когато го питат за бившия му мениджър, веднага отговаря, че Зеленски "най-вероятно е партньор на дъщерята на Путин", въпреки че журналистите дори не питат за семейните им връзки.

Не се знае кога и как са се запознали Тихонова и Зеленски. Според архива с имейли на Кирил Шамалов най-малката дъщеря на Путин се разделя с първия си съпруг не по-късно от 2017 г. и по същото време Тихонова започва активно, понякога по няколко пъти на месец, да лети до Мюнхен.

Игор Зеленски поема Баварския държавен балет през 2016 г. и очевидно оттогава живее в Германия. Репортерите на "Шпигел" отиват на адреса, на който е регистриран Зеленски в Мюнхен, но намират бившата му съпруга, бившата балерина от Мариинския театър Яна Серебрякова (двойката има три общи деца). Тя отказва да отговори на въпросите на журналистите.

В края на 2019 г. на Катерина Тихонова очевидно ѝ е омръзнало да лети постоянно до Мюнхен и е решила да се премести при партньора си. Поне така сочи едно от писмата в архива на охранителя на дъщерята на Путин, Алексей Скрипчак. В края на октомври 2019 г. служителят на президентската служба за сигурност получава писмо с красноречивото заглавие "Преместване в Германия", в което представител на фирма за международно преместване обяснява как правилно да се опишат и оценят преместваните вещи. В писмото отделно се посочва какво да се прави с книгите, които очевидно са били много. За богатата и скъпа библиотека на Тихонова "Важные истории" пише преди две години. Например само килимът в библиотеката на дъщерята на Путин в къщата на улица "Рубльовка" струва 54 хиляди евро - над 2 милиона рубли по тогавашния курс (за такава цена може да се купи апартамент в много градове на Русия).

Какво е известно за Зеленски

Игор Зеленски е на 52 години. Той е един от най-успешните и известни балетисти от Русия. Зеленски е солист на Мариинския театър, където танцува всички главни роли, след което прави премиера в балетната трупа на Ню Йорк и е гост-солист на Кралския балет на Великобритания, Ла Скала, Болшой театър и други световни сцени. "Управленският опит на г-н Зеленски и връзките му със Запада не подлежат на съмнение", пише за него през 2011 г. вестник "Комерсант".

В различни периоди Зеленски си партнира с Уляна Лопаткина, Диана Вишнева и други известни балерини. Към края на кариерата си Зеленски съчетава танца с мениджмънта: ръководи балета на Новосибирския театър и балетната трупа на Московския музикален театър "Станиславски" и "Немирович-Данченко". Като артистичен директор Зеленски довежда в Москва скандалния танцьор Сергей Полунин, бивш премиер на Кралския балет в Лондон. В знак на благодарност Полунин татуира образа на Зеленски на рамото си. Тази татуировка е в съседство с татуировка на Путин - образът на президента е татуиран на гърдите на Полунин.

През 2016 г. Зеленски поема ръководството на Баварския държавен балет в Мюнхен. Преди да заеме поста, бъдещият артистичен директор публично изразява надежда за мирно решение на кримската криза на пресконференция: "Не съм политик, но те трябва да седнат на една маса и да се успокоят. Изкуството ще спаси света".

В балетния свят се носят слухове за "тежкия характер" на режисьора и за репутацията му на "лош човек". През 2016 г. Татяна Кузнецова, уважаван балетен критик от в. "Комерсант", пише, че според "непроверени данни" Зеленски има сериозна подкрепа на високо ниво. Година по-късно тя прогнозира, че той ще стане художествен ръководител на балета в Болшой театър, като повтаря, че Зеленски има изключително влиятелни покровители.

От 2018 г. Игор Зеленски е член на надзорния съвет на Националния фонд за културно наследство, който отговаря за изграждането на културни и образователни комплекси в руските региони. Първите комплекси трябва да се появят в Калининград, Владивосток, Севастопол и Кемерово. Този проект е иницииран лично от Владимир Путин.

Както съобщава руската служба на Би Би Си, парите за проекта - 120 млрд. рубли - са отпуснати от "Роснефтегаз". Владимир Путин нарече тази компания "петролно гърненце", което акумулира приходите на Русия от нефт и газ. Според Би Би Си и "Медуза" компаниите на най-близките приятели на руския президент - Генадий Тимченко и Аркадий Ротенберг, е трябвало да усвоят тези гигантски суми.

Но заради пандемията, както пише "Медуза", стотици служители на фондацията са уволнени, след което започват да пишат жалби до Путин, министър-председателя и други официални лица. Досега нито един от културните и образователните комплекси не е завършен.

"Както и мнозина мюнхенци."

В статия за в. "Зюддойче Цайтунг" през 2021 г. Игор Зеленски описва седмичната си програма по следния начин: в понеделник, подобно на "мнозина мюнхенци", обича да тича в Английската градина, във вторник предпочита италианска храна, а в четвъртък купува пресни продукти на местния пазар, за да сготви нещо за цялото семейство. Съботата също е семеен ден: "Първо спим и след това тръгваме в посока Тегернзее. Полите на Баварските Алпите са просто прекрасни".

Подобно описание на идиличния живот на бюргерите на Запад едва ли би се харесало на дядото на дъщерята на Зеленски - Владимир Путин, който в средата на март, през третата седмица от страшната война, която отприщи в Украйна, нарече руските граждани, които се ориентират към Запада, "национални предатели". "Изобщо не осъждам онези, които имат вила в Маями или на Френската ривиера, които не могат без фоа гра, стриди или така наречените джендърни свободи. Но проблемът не е в това, проблемът е, че много от тези хора са ментално там, а не тук, не с нашия народ, не с Русия", каза Путин.

Договорът на Зеленски с Баварския балет е трябвало да изтече през 2025 г., но през април тази година той обявява, че напуска театъра по семейни причини: "Ръководенето на балетна трупа изисква абсолютна концентрация и ефективност. В момента обаче цялото ми внимание и време са необходими за лични, семейни дела, които са несъвместими с работата ми като балетен директор в Мюнхен... Семейството ми се нуждае от моята подкрепа в момента".

Вероятно Зеленски е бил уволнен, защото е отказал публично да осъди Русия за военната ѝ агресия срещу Украйна. Управляващият директор на Баварската държавна опера Серж Дорни казва на телефонните шегаджии Вован и Лексус, смятайки, че говори с украинския министър на културата: "Няколко пъти разговаряхме с него [Зеленски] и аз го накарах да стигне до заключението, че трябва да напусне операта. Не е взел това решение сам. С него проведохме разговор и аз го накарах да стигне до това заключение" - обяснява директорът на операта.

Къде са Зеленски и дъщерята на Путин Катерина Тихонова оттогава не се знае. Сп. "Шпигел" се опитва да се обади на Зеленски, но той не вдига телефона. "Важни истории" изпраща съобщение до Тихонова и очаква отговора ѝ.