Съобщенията на полските средства за масова информация и на официални лица за паднали руски ракети в района на село Пшеводув на територията на Полша са провокация с цел ескалация на обстановката. Това се казва в официално съобщение на Министерство на отбраната на Русия.

Москва реагира веднага на информациите в полските медии, че тази вечер ракети са ударили сушилня за зърно в населеното място, което е на границата с Украйна, отнемайки живота на двама души.  

"Не са нанасяни удари по обекти в близост до украинско-полската държавна граница с руски средства за поразяване", категорични са от военното ведомство.

Според руското МО, публикуваните в полските медии снимки на отломки от мястото на инцидента в Пшеводув нямат нищо общо с руско оръжие.

Военният експерт Алексей Леонков коментира пред РИА Новости, че на полска територия е възможно да са паднали ракети от украинската система за ПВО С-300. Междувременно в проруски канал в Телеграм бе публикувана и снимка на фрагмент от зенитна ракета.

Министерството на отбраната на САЩ знае за съобщенията и ги проверява, но за момента не може да ги потвърди, заяви неговият говорител бригаден генерал Патрик Райдър, цитиран от Ройтерс.

Информациите, постъпващи от Полша, са "невероятно обезпокоителни",  но за САЩ е много важно да се уточни дали се касае за инцидент или за умишлен акт, каза заместник-говорителят на Държавният департамент Ведант Пател. Той добави, че Съединените щати работят, за да установят какво точно е станало, и поддържат контакт с полското правителство и други партньори.