Обама е изразявал подкрепа за Клинтън и по-рано, но сега за първи път се яви на предизборен митинг, където похвали нейната енергия и динамизъм.

"Аз съм тук днес, защото вярвам в Хилари Клинтън и искам вие да помогнете тя да бъде избрана за следващия президент на Съединените американски щати", заяви вчера президентът демократ в Шарлот, Северна Каролина.

"Готов съм да предам щафетата", изтъкна Обама пред привържениците на Клинтън в щата, където се очаква ожесточена борба с кандидата на републиканците, милиардера Доналд Тръмп.

Държавният глава посочи, че никога не е имало по-компетентен мъж или жена от Хилъри Клинтън за президентския пост, предаде АП. Той сподели как е водил дебати с бившата първа дама през 2008 г., когато двамата се бореха за номинацията на демократите за президентския пост.

"Тя знаеше всичко, което става (в страната), всяко събитие, всяка подробност", каза Обама. По думите му по-късно Клинтън е била "забележителен държавен секретар".

Вижте снимки >>

Хилъри Клинтън пристигна в Шарлот заедно с Обама на борда на президентския самолет "Еър форс уан" (Airforce 1), после двамата отидоха на митинга в бронираната лимузина на Обама, известна като "Звяра".

Президентът планираше да вземе участие в предизборен митинг на Клинтън още през юни. Но той бе принуден да отложи пътуването поради терористичното нападение в Орландо, Флорида, където американец от афганистански произход уби 49 души в гей клуб.

Щатът Северна Каролина е сред т.нар. колебаещи се щати, в които позициите на демократите и републиканците са почти изравнени и се води напрегната борба за неопределилите се избиратели.