Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа нов пост в Telegram, посветен на въпроса, който покрай провежданите в Донбас и окупираните през последните месеци територии на Украйна референдуми за присъединяване към Русия в последно време се обсъжда все повече - възможното използване на ядрено оръжие.

Постът е озаглавен "Още веднъж за използването на ядрени оръжия" и гласи:

Нашите врагове обичат да правят високопарни изявления. Да оперират с термините "свобода", "демокрация", "мисия". В действителност това е просто ритуална словесна диария. Фонтаните от диарийна демагогията, съчетана със злобна грачеща реторика, отдавна са доказани оръжия на англосаксонския свят, с които те заливат останалата част от човечеството в опит да отстояват своята изключителност и правото си да управляват света.

Темата на последните няколко дни е руската ядрена заплаха.

[Президентът на САЩ Джо]Байдън и [премиерът на Великобритания Лиз] Тръс, разни вторични блинкеновци и съливановци, пръскайки с атлантическа слюнка, изискват от Русия да махне ръката си от "ядреното копче". Всички заедно непрекъснато ни заплашват с "ужасни" последици, ако Русия използва ядрено оръжие. А младата по ума си лондонска леля направо е готова веднага да започне размяна на ядрени удари с нашата страна.

Налага се да напомня още веднъж - за онези глухи, които чуват само себе си. Русия има право да използва ядрени оръжия, ако е необходимо. В предварително определени случаи. В строго съответствие с Основите на държавната политика за ядрено сдържане. Ако ние или нашите съюзници бъдем нападнати с такива оръжия. Или ако една агресия с използване на конвенционални оръжия би застрашила самото съществуване на държавата ни. Наскоро президентът на Русия го заяви направо.

Освен това ще направим всичко възможно, за да попречим на враждебно настроените ни съседи да се сдобият с ядрено оръжие. Например нацистка Украйна, която днес се управлява пряко от страни от НАТО.

Безсмислено е да разчитаме на разума и политическата воля на киевския режим. Но все още има крехка надежда за здравия разум и чувството за самосъхранение на вражеските страни, които ги поощряват. Те разбират, че ако заплахата за Русия надхвърли установения предел на опасност, ще се наложи да реагираме.

Без да искаме разрешение от никого, без дълги консултации. И това със сигурност не е блъф.

Въпросът е в друго. Нека си представим, че Русия е принудена да използва най-могъщото си оръжие срещу украинския режим, който е извършил мащабен акт на агресия, опасен за самото съществуване на нашата държава. Предполагам, че НАТО няма понечи да се намеси пряко в конфликта при такъв сценарий. В края на краищата сигурността на Вашингтон, Лондон и Брюксел е много по-важна за Северноатлантическия алианс, отколкото съдбата на никому ненужната загиваща Украйна, дори и тя да е обилно снабдена с различни оръжия. Доставката на съвременни оръжия е просто бизнес за западните страни, макар и обилно примесен с омразата към нас. Нищо повече. Задокеанските и европейските демагози нямат намерение да загинат в ядрен апокалипсис. Ето защо те ще преглътнат използването на всякакви оръжия в настоящия конфликт. Някак си така...

Би било добре, ако властите в Киев поне отчасти осъзнаят този тъжен извод. Уви, това е почти нереалистично. Те са в постоянен военен екстаз с кратки паузи за странни наркотични сънища, пише Медведев.