Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа пореден пост в Telegram, като този път той е посветен на подновените призиви за провеждане на референдуми за присъединяване на окупираните от руската армия територии, както и самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР.

"Референдумите в Донбас са от голямо значение не само за системната защита на жителите на ЛНР, ДНР и другите освободени територии, но и за възстановяването на историческата справедливост.

Те изцяло променят вектора на развитие на Русия за десетилетия. И не само в нашата страна. Защото след като те бъдат осъществени и новите територии бъдат присъединени към Русия, геополитическата трансформация в света ще стане необратима.

Посягането на територията на Русия е престъпление, което позволява използването на всички сили за самозащита. Но не по-малко важно е, че след промяната на Конституцията на нашата държава нито един бъдещ лидер на Русия, нито едно длъжностно лице няма да може да отмени тези решения.

Ето защо тези референдуми предизвикват толкова голям страх в Киев и на Запад. Точно затова те трябва да се провеждат, написа Медведев.

Според промените в руската конституция от 2020 година "Руската федерация е правоприемник на СССР на своята територия... Руската федерация почита паметта на защитниците на Отечеството и осигурява защита на историческата истина".

Медведев не споменава изрично ядрените оръжия, които според военната си доктрина Русия може да използва в случай на агресия срещу страната и нейните съюзници с оръжия за масово унищожение или агресия с конвенционални оръжия, когато е застрашено съществуването на самата държава, но това се подразбира.

Ден преди това самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република призоваха за провеждане на референдуми за "присъединяване" към Русия, а днес председателят на Обществената палата на ДНР Александър Кофман заяви в ефира на телевизионния канал "Русия-24", че всичко е готово за провеждане на референдуми на територията на републиките от Донбас. Донецката народна република ще инициира електронно гласуване на референдум за редица територии.

Последва и изявление на посланика на ЛНР в Руската федерация Родион Мирошник, който заяви, че е започнал процесът на подготовка на референдумите в републиките на Донбас, разработват се механизмите и самата процедура. За датата на референдума за присъединяване към Руската федерация е рано да се говори поради съображения за сигурност при подготовката и провеждането му. Донбас не се интересува от мнението на Запада за предстоящите референдуми, но одобрението на страните от ШОС и БРИКС е важно. ЛНР планира да покани наблюдатели от безпристрастни държави на референдума, заяви Мирошник, цитиран от ТАСС.

В същото време така нареченият "обществен съвет на Херсонска област", назначен от руснаците, се обърна към "ръководителя на областта" Владимир Салдо с инициатива за незабавно провеждане на "референдум" за присъединяване към Русия.

Според американския "Институт за изследване на войната" Кремъл може да смята, че частичното анексиране може да доведе до набирането на допълнителни сили както в Русия, така и от наскоро анексираната украинска територия.

В същото време "Институтът" не вижда реална възможност Русия да пренесе конфликта в друга военна фаза, като се ангажира с частично анексиране на териториите. Експертите виждат в това елемент на натиск върху Украйна и НАТО. "Частичното анексиране би поставило Кремъл в странното положение да изисква от украинските сили да не окупират "руска" територия и в унизителното положение да не може да наложи това искане", смята "Институт за изследване на войната".