Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа пореден пост в Telegram, в който разсъждава за отношенията на ЕС и Русия и призовава

обикновените европейци да не мълчат и да търсят сметка на "своите глупаци", за каквито смята властите на ЕС.

Текстът на Медведев е озаглавен "Социологията на масите срещу политиката на идиотите: кой кого?", а текстът гласи следното:

Европейските правителства, особено просяците прибалтийци, изперкалите поляци и бягащите в НАТО финландци, се надпреварват кой по-злобно ще разкаже за желанието си да прекъсне всички отношения с Русия. Буквално: презираме руснаците и не искаме да ги пускаме където и да било. Визите трябва да бъдат премахнати. Книгите - забравени. Картини няма да гледаме. Музика няма да слушаме. Газ и нефт - няма да взимаме. Макар че не... с последното е по-трудно, особено в очакване на студена зима. Но засега всички европейски политици се опитват да се държат стройно - никакви връзки с руснаците. Отсега и завинаги!

В същото време обикновените граждани, ако се съди по резултатите от проучванията на общественото мнение, не са загубили здравия си разум. Повече от половината от жителите на държавите от ЕС изобщо не горят от желание да скъсат контактите си с Русия. Искат пълноценни отношения, както беше преди. Нормални лични контакти, руски енергоносители в котлите си, нашия пазар за стоките си, успешна търговия, наши туристи в техните музеи и ресторанти.

Разбира се, мозъците им са здравата осрани. Но налягането на фекалиите в пропагандната канализация има предел. След това общественото съзнание започва да се задушава в миазмите на циничните лъжи, които се изливат с мръсен поток върху главите на уморените европейци. Когато, като по Оруел, студът в радиаторите - това е топлината на европейската солидарност, а поскъпването в магазините за хранителни стоки е минималната цена за запазването на европейската демокрация, която може да загине от асфиксия в обятията на руската мечка.

Между три четвърти и 90 процента от гражданите на ЕС категорично не желаят да участват във военните действия на страната на киевския режим. Макар че, ако се съди по проучването на общественото мнение, дебилните европейски политици не го изключват. А антируските санкции (също според социологическите проучвания) не се подкрепят от повече от половината, а в някои страни дори от две трети от гражданите им. Още повече, когато подкрепата се предлага единствено за тяхна лична сметка. И всички тези безумия - от пестенето при кремация на телата на починали до прането на тоалетна хартия - са с цел да се накаже далечната "тъмна Русия", която с нищо не е навредила на нито един гражданин на ЕС с операцията си в Украйна. И средният гражданин най-накрая започва да се пита: защо трябва да плаща за чуждите грехове?

Разбира се, ние искаме мирно сътрудничество, търговия, обмен и други неща, които са нормални за всички. Не се затваряме за никого, подкрепяме всички разумни предложения.

На свой ред обаче бихме искали европейските граждани не само да изразяват тихо недоволството си от действията на своите правителства, но и да кажат нещо по-ясно. Например, да им потърсят сметка, като ги накажат за очевидната им глупост. Особено ако "цената на европейската демокрация" е студ в апартаментите и празни хладилници, такава "демокрация" е за безумците. Ето защо четири европейски правителства вече подадоха оставка за кратък период от време. Нека им е. И това очевидно не е краят. Гласовете на избирателите са силен лост дори за най-закоравелите политикани.

Така че действайте, европейски съседи! Не мълчете. Потърсете отговорност от вашите идиоти. И ние ще ви чуем. Ползата е очевидна - през зимата е много по-топло и удобно в компанията на Русия, отколкото в горда самота с изключен газов котлон и студен радиатор.