Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа пост в Telegram за Запорожката АЕЦ, ето какво гласи той:

"Киевските отрепки и техните западни покровители явно са готови да организират нов Чернобил. Ракети и снаряди падат все по-близо до реактора на Запорожката АЕЦ и хранлищата на радиоактивни изотопи.

Казват, че е Русия. Това е очевидна, стопроцентова лъжа дори за тъпоумната русофобска публика. Дори ООН не вярва в това. Казват, че това е чисто случайно. Уж не били искали да го направят.

Какво да кажем... Не бива да забравяме, че в Европейския съюз има атомни електроцентрали. И там също са възможни инциденти", написа Медведев.

Преди това, говорителят на проруската администрация на Запорожие Рогов, говорител на проруската администрация на Запорожие, обяви, че натоварването на атомната електроцентрала ще бъде сведено до минимум. "Естествено, че ще спасим атомната централа, ще я запазим", каза той и добави, че е регистрирано, че един от снарядите е паднал на десет метра от бетонното хранилище за ядрени отпадъци.

Назначените от Русия "власти" в Запорожка област заплашват да спрат Запорожката АЕЦ заради обстрелите.

В момента натоварването на Запорожката атомна електроцентрала е сведено до минимум, съобщи Владимир Рогов, член на "съвета на военно-гражданската администрация" на част от Запорожка област, в ефира на "Русия-24".

Според него, ако ескалацията около АЕЦ продължи, Русия "ще бъде принудена да спаси централата, да я консервира", което, по думите му, ще доведе до проблеми с електричеството в контролираните от Киев територии.

Рогов заяви, че по време на обстрела електроцентралата не е претърпяла критични щети и работата на реакторите не е била нарушена, но един от снарядите е паднал на 10 метра от бетонното хранилище за ядрени отпадъци.

По-рано МААЕ заяви, че в момента в Запорожската АЕЦ "няма непосредствена опасност от авария", но ситуацията може да се промени всеки момент.

Украйна и Русия се обвиниха взаимно, че са обстрелвали Запорожската атомна електроцентрала.

Във вечерното си обръщение предния ден Зеленски заяви, че "само пълното изтегляне на руснаците от Запорожката АЕЦ и възстановяването на пълния украински контрол върху ситуацията около централата ще гарантира възстановяването на ядрената безопасност за цяла Европа".

"Никой друг не е използвал ядрената електроцентрала толкова явно, за да заплашва целия свят и да поставя каквито и да било условия", каза украинският президент.