Стрелба е избухнала по време на парад по случай деня на независимостта на САЩ в преградието на Чикаго - Хайленд Парк, съобщиха американските медии.

Множество сигнали за изстрели са подадени на спешния телефон 911 около 11 часа сутринта местно време. В центъра на Хайленд Парк е имало хиляди граждани, които са наблюдавали парада. 

Според в. "Чикаго сън таймс" процесията внезапно спряла 10 минути след началото на парада. След това улицата се изпълнила с бягащи хора и се чули изстрели. Репортер на изданието предаде, че е видял три покрити с одеяла тела, а петима души са простреляни и откарани в болница. 

По-късно данните бяха коригирани - 6 жертви и 24 ранени.

Според източници на АВС в Чикаго, твърде вероятно е стрелецът да е открил огън от висока сграда в района.

Шерифската служба на Лейк каунти съобщи в "Туитър", че съдейства на полицията в Хайленд парк "със стрелба в района на маршрута на парада по случай деня на независимостта". Тежко въоръжени униформени патрулират около отцепения район на стрелбата. По последни данни стрелецът все още не е задържан.

Градски служители съветват хората да избягват центъра.

"Чух между 20 и 25 изстрела, много бързо. Не мога да кажа дали беше автомат или пушка", коментира един от присъстващите на парада Майлс Заремски, жител на Хайленд парк. 

По думите му, изстрелите са отекнали по две от главните улици в центъра на предградието, след което е видял няколко простреляни хора.

"Една от жените беше покрита с кръв, тя не оцеля", допълни Заремски.  

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП