Френският президент Еманюел Макрон ще направи държавно посещение в Китай от 5 до 8 април, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес и БТА.

Той ще използва визитата, "за да работи" със своя китайски колега Си Цзинпин "за възстановяване на мира" в Украйна, пише в изявлението. Френското президентство отбелязва, че Макрон е "ангажиран с поддържането на постоянен и взискателен диалог с Китай".

Китайският президент посети в началото на тази седмица Москва, където изрази подкрепата си за своя руски колега Владимир Путин срещу Запада. Непосредствено преди това Китай се опита да влезе в ролята на посредник за уреждане на конфликта в Украйна, като представи мирен план, който бе приет от Путин, но посрещнат със скептицизъм от Съединените щати и техните съюзници, както и от самите украински власти.

Париж иска да убеди Пекин да използва своето влияние върху Москва, за да я убеди да се съгласи на преговори с Киев, отбелязва Франс прес.

Еманюел Макрон ще обсъди също със Си Цзинпин международните кризи в Близкия изток и Африка, напрежението в Индо-тихоокеанския регион, стратегически и икономически въпроси, както и сътрудничеството за справяне с основните световни предизвикателства, съобщи още Елисейският дворец.

На пресконференция в Брюксел днес след срещата на върха на ЕС самият Макрон обяви, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще го придружава по време на част от посещението му в Китай като израз на "европейското единство", посочва АФП.

Пред медиите след Европейския съвет той заяви, че е предложил нова дата за държавната визита на британския крал Чарлз Трети и съпругата му Камила във Франция да може да бъде вместена в началото на лятото, предадоха световните агенции.

Първоначално държавната визита на краля и на съпругата му трябваше да започне тази неделя и да продължи до сряда. Но тя бе отложена заради планиран за идната седмица нов ден на национален протест във Франция срещу новоприетата реформа на пенсионната система.

"Предложихме в началото на лятото, в зависимост от респективните ни работни графици, да вместим нова държавна визита на британския монарх", каза Макрон след края на срещата на върха на ЕС. Според него здравият разум и приятелството са довели до отлагане на кралската визита във Франция.

"Нямаше да изглежда сериозно и щеше и да е като известна липса на здрав разум да предложим визита сега, насред протестите", заяви Макрон, цитиран от БТА.

Президентът на Франция заяви, че осъжда силно насилието, избухнало по време на протестите вчера във Франция срещу пенсионната реформа и подчерта, че няма да отстъпи пред него.

Крал Чарлз трябваше да посети освен Париж и Бордо, където в четвъртък вечерта също имаше сблъсъци и палежи. Демонстрантите подпалиха дори сградата на кметството в града. 

След насилието по френските улици в големите градове на страната снощи бяха арестувани над 450 участници в протестите. Демонстрантите не са съгласни с пенсионната реформа, според която възрастта им за пенсиониране се вдига с две години - на 64 години. Те се разгневиха и на заобикалянето на Конституцията при прокарването й, а изявлението на френския президент след седмица протести още повече ги разгневи, като кулминацията на сблъсъците беше в четвъртък вечерта.

За вторник е насрочена национална стачка във Франция.

След срещата на върха Макрон освен това заяви, че основите на банките в еврозоната са солидни, въпреки настоящите турбуленции на пазарите, предаде Франс прес.

"Основите на европейските банки са солидни. Еврозоната е зоната, в която банките са най-солидни", подчерта той.

Относно ситуацията в Тунис Макрон заяви: "Трябва в много кратък срок да опитаме да спрем миграционните потоци, които тръгват от Тунис и засилват този натиск", подчерта френският лидер и поясни, че за това е говорил и с италианската премиерка Мелони по време на двустранната им среща вчера вечерта.