Пътят минава по тихоокеанското крайбрежие с великолепни гледки към океана от едната страна и планинските масиви от другата.

Срутването затрупа близо километров участък от пътя при любимата на милиони туристи природна забележителност Биг Сър. Там планината Санта Лусия се спуска стръмно към брега, завършвайки с красиви скални образувания, надвиснали над океанската шир.

Вижте снимки >>>

Инженерите са прокарали пътя, вкопан в скалния склон, така, че още повече да пленява с фантастичната гледка. Сега пътят практически е унищожен, затрупан под 13 метрова земна маса, пишат американски медии, цитирани от БТА.

Практически планината се е свлякла върху него в резултат на обилните валежи през зимата, които всъщност и досега не престават, или на около 200 км южно от Сан Франциско.

Експертите още преди няколко седмици забелязаха опасното движение на земните пластове и предупредиха за надвисващата катастрофа, но не успяха да я предотвратят.

Свличането все още продължава и не е ясно кога и как геоложкият процес ще приключи. Първоначалните оптимистични заключения, че до няколко седмици свлачището може да бъде разчистено и пътят да бъде отворен, се оказаха прибързани.

Наложи се да бъде съзнателно доразрушен един от големите виадукти - "Пфайфър Каньон бридж" над една от планинските пропасти, над които пътят минава - извън зоната за самото свлачище, защото бе опасно пропукан. Всичко това означава, че пътят не може да бъде възстановен по-рано от есента, а вероятно и чак от следващата година.

Строителите предполагат, че старият път, затрупан под милиони куб. метра земна маса, е напълно унищожен. Необходими са сложни инженерни решения и изпълнения, за да може да се гарантира сигурността на трасето. Може да се наложи и значителна промяна на трасето в тази зона.

Проблемът обаче е, че щатският природен парк "Биг Сър", разраснал се в тази живописна местност, е пълен с хотели и други туристически обекти, а друг подход дотам освен магистрала 1 и локалните й разклонения няма. Някои собственици вече бързо се ориентираха и започнаха да превозват туристите с хеликоптери.

Това рязко оскъпи цените на нощувките, но природната красота тук е неустоима и желаещи да плащат солените цени има.