Руските власти може да продължат за пореден път карантинните мерки, обявени в страната като "неработни дни" в края на март във връзка с коронавирусната криза, прогнозира "Росийская газета" наред с други издания. Ситуацията ще бъде обсъдена днес, в последния ден от изолацията, на съвещание при държавния глава Владимир Путин, припомня печатът съобщение на президентския прессекретар Дмитрий Песков.

Междувременно все повече хора в Русия пренебрегват рестрикциите, стават "Ковид дисиденти", подиграват се на спазващите ограниченията и паникьорите, пише "Свободная пресса".

Вестникът цитира данни от анкета на центъра "Платформа", според които 53 на сто от жителите на страната не виждат смисъл в ограниченията, а ги подкрепят едва 47 процента. Повечето смятат ползата от карантината за съмнителна, а икономическите и социалните вреди за тях са очевидни, резюмира "Свободная пресса".

Русия е уморена след месец и половина "неработни дни" - повечето участници в допитвания искат вече не свобода, а работа, пише "Труд".

Анкети показват, че ако утре карантината внезапно бъде отменена, 8 на сто от запитаните ще отидат на кино или на концерт, а на работа - 44 процента. И още 18 на сто ще продължат да работят дистанционно, добавя изданието.

Броят на заразените в Русия надхвърля 209 000, но статистиката може би не отразява реалните факти, защото данните се събират с 20-дневно закъснение, пише "Известия". В друг материал всекидневникът изтъква, че пандемията и мерките срещу нея затрудняват дейността на статистиците, също както и на всички останали специалисти.

Коронавирусът внесе колосална неразбория в повечето икономики. Съответно рязко нараства ролята на държавата, която отпуска преференциални заеми, помощи за безработица и взема мерки в подкрепа на бизнеса. Ако тя оперира с твърде оптимистични данни, тази помощ може да се окаже неадекватна. Ако пък кризисните цифри изглеждат по-зле от фактическото положение, подкрепата от властите може да засили инфлацията и прекалено да увеличи държавния дълг, което ще се отрази на хората по-късно. Статистическите служби са изправени пред титаничната задача да интерпретират разумно противоречивите данни, идващи при тях, изтъква "Известия".

"Взгляд" сравнява "днешната глобална криза" с Великата депресия от 30-те години на 20-и век и предвижда сходен резултат - "все по-нарастваща концентрация на пари и власт в ръцете на шепа финансови олигарси".

Сега обаче финансовите системи на САЩ, Китай и Иран изглежда няма да пострадат особено много, предполага електронният вестник. Ако Москва вземе правилни, точни и навременни мерки, кризата може да се окаже добре дошла и за руската икономика - да стане катализатор на процеси, които ще разделят финансовата система на Русия "от световната банкерска мрежа. Създаването на алтернативна финансова система и резервна валута безспорно трябва да продължи. Въз основа на руския военен потенциал. Играта далеч не е приключила засега", пише "Взгляд".

С всеки ден коронавирусът заразява все повече домове за възрастни хора в Русия. По данни на благотворителния фонд "Радост на старини" 20 от 85-те региона на федерацията са съобщили в началото на май за Ковид-19 в заведенията за социална защита, пише в обширна статия "Комерсант".

Експерти обаче твърдят, че са заразени на практика всички подобни заведения в Русия - просто повечето регионални ръководители укриват тези данни, посочва изданието.

"Сега трябва да се положат големи усилия, на първо място за дезинфекция, най-добре с участието на военни медици. Защо наши военни медици направиха това в Европа, но не го правят тук, съвсем близо?", пита директорът на фонда "Радост на старини" Елизавета Олескина във връзка с международната помощ, предоставена от Русия на други държави заради пандемията.

Карантинните мерки променят цялото всекидневие на възрастните хора, отбелязва "Новая газета". От една страна, селата остават сравнително безопасни, "биологически чисти" пространства. От друга, коронавирусът става нов изолиращ фактор, засилва страха от самота, намалява още повече възможността да се запасиш с храна - заради страха от заразяване, намалява достъпа до медицинска помощ и животоспасяващи лекарства, пояснява вестникът.

По време на пандемията се изостриха териториалните спорове на Китай със съседни страни. Япония обвини КНР, че се опитва да заграби чужди острови, пише "Независимая газета".

Японското външно министерство протестира пред Пекин във връзка с появата на кораби от китайската брегова охрана край спорните острови под японска юрисдикция Сенкаку (Дяоюй) тези дни в Източнокитайско море. Това не е първият подобен инцидент с участието на КНР, посочва вестникът.

"Пекин се възползва от факта, че съперниците му в Югоизточна Азия се мъчат с всички сили да задържат пандемията и нейните икономически последици - надява се те или да не реагират на стъпките на Китай за по-нататъшна консолидация на завоеванията му (. . .), или да не го направят по оптималния начин", цитира изданието сингапурския политолог Колин Кох, говорил пред "Никей ейжън ривю" (Nikkei Asian Review).

"Комунистическото ръководство на Китай се надява да използва коронавирусната пандемия, за да сплаши азиатските си съседи", смята и коментаторът от британския в. "Телеграф" Кон Кофлин, също цитиран в "Независимая газета".