Руският президент Владимир Путин удължи до 11 май неработните дни в страната като мярка срещу разпространението на новия коронавирус, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На видеоконферентно съвещание с високопоставени членове на правителството и ръководителите на регионите Путин разпореди за предприемането на още мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите и в срок до 5 май да бъдат изготвени препоръки за поетапно облекчаване на ограниченията, което да започне от 12 май. Това обаче ще става "в зависимост от епидемиологичната ситуация и при отчитане на прогнозите", подчерта той.

Рестрикциите в Русия трябваше да бъдат вдигнати в края на април, но днес президентът каза, че страната не е преминала пика в разпространението на заразата. В началото на май има поредица официални празнични дни, а останалите до 11 май също ще бъдат заплатени, уточни Путин.

Руският президент призова през тези неработни дни да се спазват строго препоръчаните профилактични мерки във всички региони.

След отминаването на пика няма да има незабавни облекчавания на ограниченията в цяла Русия, даде да се разбере Путин. Според него ситуацията в отделни региони може да остане напрегната и всички трябва да са готови за предстоящия "сложен и труден път" при преценяване на рисковете.

Като най-важен извод от събитията през последните седмици руският президент посочи обстоятелството, че благодарение на усилията на властите, медиците и на гражданите е било забавено разпространението на вируса в страната.

 

Руският президент Владимир Путин предложи и датата 28 април да бъде чествана в страната като Ден на работника в бързата помощ. Той поясни, че тази дата и без това се отбелязва неофициално като ден на съдаването на неотложната медицинска помощ в Русия. "Мисля, че е правилно да установим именно тази дата като професионален празник", каза Путин.

Руският президент увери, че в страната сега се произвеждат девет пъти повече тестове за коронавируса отколкото през миналия месец. "Ако в началото на март се извършваха по 2500 теста всекидневно, то сега те са от порядъка на 150 хиляди, тоест 60 пъти повече", изтъкна той.

Путин съобщи и за значително увеличаване на произведените в Русия апарати за изкуствено дишане и средства за индивидуална защита, но отбеляза недостиг на "готови комплекти защитни костюми" за медиците, които работят на първа линия.

Путин възложи на правителството да му представи до 30 април и доклад за планираното разработване на ваксини срещу новия коронавирус. Това е точка от списъка с нареждания на държавния глава след среща с представители на лекарската общност в страната, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Руският президент освен това е наредил на кабинета да вземе съобразени с международния опит мерки за лекарствена профилактика на медици и други лица, контактуващи с болни от Ковид-19. Доклад на тази тема трябва да му бъде представен до 15 май.

Руското министерство на здравеопазването трябва междувременно да осигури разработването на клинични препоръки за лечение на коронавируса въз основа на натрупания опит и утвърждаването им от професионални медицински нетърговски организации.

Блокираните в Русия мигранти разчитат на подаяния

Още преди карантината в Москва заради коронавируса Ибрагим Артиков, строител от Таджикистан, нямал особен късмет. За два месеца той е сменил четири работни места и на всички работодателите или му плащали по-малко, или се скривали, без изобщо да му платят. Сега 32-годишният строител, един от 10-те милиона трудови мигранти в Русия, изобщо не може да намери работа заради карантината, въведена преди четири седмици. Не може да се прибере и у дома, докато тя продължава, защото всички полети са отменени.

"Нямаме нито дом, нито кола, нито спестявания и затова просто оцеляваме някак. Някой дава пари назаем, друг помага с храна, кой каквото може", разказва той, застанал пред апартамента под наем, където живее заедно с познати. "Не можем да живеем само с вода и кислород, трябва да оцеляваме някак. Не мисля, че има нещо по-ужасяващо от това да умреш от глад", каза Артиков.

За да спре разпространяването на вируса, Москва спря всякаква работа освен жизненоважната. Това означава, че само в Москва и околностите й 2,2 милиона мигранти, легално регистрирани с право да работят, са загубили работата си в строителството и други сектори, каза Валентина Чупик, московски експерт по миграцията.

Истинското число вероятно е много по-голямо, тъй като милиони икономически мигранти - мнозина от бедните централноазиатски републики, чиито икономики разчитат на тях да изпращат у дома част от заплатите си, работят в сивата икономика, където може лесно да бъдат експлоатирани или измамени от работодателите.

Руското правителство е критикувано от някои противници на Кремъл, че не дава достатъчно икономическа подкрепа на гражданите и компаниите, ударени от кризата. Мигрантите не подлежат на каквото и да било държавно подпомагане. Някои официални лица настояха за спешни мерки, които биха им дали право на социални помощи. Руски медии предупредиха за риска от ръст на престъпността.

Артиков смята, че правителството трябва или да позволи на мигрантите масово да напуснат Русия, или да им помогне финансово, докато карантината продължава, въпреки че е скептичен, че това ще се случи.

"Третият вариант е да умрем, а никой не иска това".

Мигрантски и благотворителни общности организират помощи за изпадналите в затруднено положение семейства на мигранти.

Хабибулов Курбонов, на 32 години, е събрал 900 000 рубли (12 170 долара) чрез блога си и отишъл на пазара, за да купи ориз, брашно, картофи и други продукти от първа необходимост, които раздал на стотици семейства, използвайки таксиметрова служба, която предложила да направи доставките безплатно.

Други благотворителни организации също раздават храна.

"Днес раздаваме храна на мигрантски семейства, които са блокирани в Русия, без да могат да се приберат у дома, нито да изкарват прехраната си", каза Ирина Консол, директор на благотворителната организация "Дом доброты" ("Дом на добротата") и добави: "Тези хора гладуват"