В Северодонецк се водят ожесточени улични боеве, динамиката е много висока и ситуацията се променя постоянно, заяви командирът на батальона "Свобода" Петро Кузик.

"Врагът има определено предимство в артилерията, в броя на танковете, вероятно и в броя на хората, и активно използва това предимство. Нападателите непрекъснато обстрелват къщи, разрушават укрепленията ни. Трябва постоянно да сменяме позициите", каза той пред радио "Свобода".

Според него е имало успешни опити за контраатаки, а някои и не толкова успешни.

"Има постоянен натиск и от тяхна страна. Бием се буквално за всяка сграда, за всяка улица. Някои части бяха принудени да се оттеглят в друг квартал, други запазиха позициите си, включително и нашите. Но всичко това се случва в много трудни условия, много страшни, но напомнящи на играта Counter Strike. В стратегически план от наша страна очакваме подкрепления, особено да преодолеем проблема с артилерията", добави той.

Кузик уточнява, че от страна на противника "имало някакви неадекватни атаки на пехотата".

"Непрекъснато ги унищожаваме, те вече хвърлят нови и нови резерви", обобщава той.

Ръководителят на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай заяви, че ситуацията в Северодонецк се е влошила, като ВСУ контролира индустриалната зона на града.

Ден по-рано той съобщи, че украинските военни са си върнали половината от Северодонецк и я контролират.

Гайдай също така отбеляза, че състоянието на много градове в Луганска област сега прилича на Мариупол: град Счастие е 90% разрушен, Попасна - 80%, а Рубижне също е разрушен. "Сега те унищожават Северодонецк, а успоредно с това и Лисичанск. Тактиката им е една - да изтрият всичко от лицето на земята", казва той за руската армия.

Според Гайдай Лисичанск е на стратегическа височина, така че именно този град поема огромна част от обстрела. "Те разрушават всичко: жилищни сгради, центрове за хуманитарна помощ. Вчера те стреляха - имаше повече от 30 попадения - по сградата, в която имахме хуманитарен щаб. Където хората знаеха какво могат да научат за евакуацията, където имаше комуникация, благодарение на Starlink, където можеха да вземат хуманитарни комплекти и вода", каза ръководителят на региона.

Според Гайдай в Северодонецк и Лисичанск са останали около 15 хил. жители. В същото време цивилните граждани не могат да бъдат евакуирани от града заради постоянния обстрел.