След речта на американския президент Джо Байдън "За състоянието на съюза" Китай заяви, че ще защитава с твърдост интересите си, предаде Франс прес, като се позова на говорителка на китайското външно министерство.

В същото време Пекин призова Вашингтон да не възприема китайско-американските отношения само като конфликтни.

"Ние ще защитаваме с твърдост суверенитета, сигурността, интересите и развитието на Китай", но призоваваме Вашингтон да "работи с нас, за да насочим двустранните отношения по пътя към здравословното и стабилно развитие", заяви говорителката на китайското министерство Мао Нин.

В речта си "За състоянието на съюза" президентът Байдън каза, че САЩ ще се защитават, ако Китай застраши суверенитета им, предаде ДПА.

"Но не оставайте с погрешно впечатление. Както заявихме пределно ясно миналата седмица - ако Китай застраши суверенитета ни, ще защитим страната си. Както и направихме", изтъкна американският лидер.

Думите на Байдън са свързани със свалянето в неделя на китайски балон, който навлезе в американското въздушно пространство и за който се предполага, че е бил използван за шпионски цели. Балонът бе свален от САЩ с ракета край бреговете на щата Южна Каролина.

Байдън подчерта, че ясно е заявил на китайския президент Си Цзинпин, че САЩ искат съревнование, но не и конфликт.

"Няма да се извинявам за това, че инвестираме, за да направим Америка силна. Инвестираме в американски иновации, в индустрии, които ще дефинират бъдещето и които китайското правителство иска да доминира", поясни американският президент.

"През изминалите две години демокрациите станаха по-силни, а не по-слаби. Авторитарните режими станаха по-слаби, а не по-силни", каза Джо Байдън.