Алеята (Promenade des Anglais, буквално „Разходката на англичаните”), това прочуто място на средиземноморския туризъм, снощи беше препълнено с хора, отбелязва Франс прес.

Курортисти и жители на големия град на Лазурния бряг бяха дошли да присъстват на зарята, организирана като всяка година за френския национален празник.

Един бял камион нахлу с пълна скорост срещу хората, които започваха да си тръгват след фойерверките, разказва Робърт Холоуей.

"Камионът мина точно край мен и имах само няколко секунди, за да се скрия - свидетелства журналистът. – Скочих встрани. Парчета хвърчаха навсякъде и трябваше да си прикрия лицето."

Вижте снимки >>

Журналистът още в момента си е дал сметка, че "камион с тези размери, с траектория по права линия" говори за "напълно предумишлен акт".

Друг журналист – Дамиен Алман от "Нис Матен", свидетелства:

"В края на шоуто всички си тръгнахме, едновременно... Вървях на зигзаг между хората, за да стигна до моторетката си, паркирана наблизо. В далечината – шум, викове. Първата ми мисъл беше, че някой тарикат е искал да си направи собствена малка заря и нещо е объркал... Но не. Секунда по-късно един огромен бял камион фучеше с луда скорост през хората с лашкане наляво-надясно, за да покоси максимум хора."

"Този камион на смъртта мина на няколко метра от мен и даже не разбрах опасността – продължава Алман. – Видях тела да хвърчат по пътя му като кегли от боулинг. Чух шумове, писъци, които няма да забравя никога. Бях вцепенен. Не помръдвах... Около мен цареше паника. Хората тичаха, викаха, плачеха. Тогава разбрах. И побягнах с тях."

После Дамиен Алман чул викове "Връща се! Връща се!"

"Не беше вярно – добавя журналистът. – Камионът убиец свърши пътя си десетина метра по-далеч, надупчен от куршуми. Не бях чул никакъв изстрел, само викове. А сега плач. Колко много плач..."

Поне 84 души загинаха, сред тях много деца, 18 са тежко ранени, а десетки по-леко при атаката в Ница. Извършителят на терористичната атака е 31-годишен мъж с двойно гражданство - френско и тунизийско. Той е живял в Ница и е взел под наем камиона, който използва при атаката.

Нападателят е бил известен на полицията за битови престъпления като кражба и насилия, но не е бил в списъка за наблюдение на разузнавателните служби.

Няма заплаха за България

Консултативната група по противодействие на тероризма е обсъдила ситуацията в Европа и региона на Балканите, включително и в контекста на извършения в Ница терористичен акт, съобщиха от МВР.

В заседанието са участвали представители на МВР, Държавната агенция "Разузнаване", ДАНС, МВнР, Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и секретарят на Съвета по сигурността при Министерския съвет.

Участниците в консултативната група се обединили около позицията, че към момента няма данни, които да посочват конкретна заплаха за извършване на терористичен акт на територията на България.