Италианският вътрешен министър Матео Салвини обвини Германия в прибягване до изнудване при опит да се постигне споразумение за разпределяне на мигранти, спасени в Средиземно море, предават ДПА и БТА. Пред телевизия Скай Ти Джи 24 Салвини заяви, че Берлин е намекнал в писмо, че Германия би могла да вземе 30 мигранти от кораба "Грегорети" на италианската брегова охрана, ако Рим позволи на 40 мигранти от кораба да слязат в Италия.

"Алан Курди" спаси мигрантите близо до Либия по-рано тази седмица и сега е южно от остров Лампедуза.  Говорител на организацията "Сий Ай", която използва кораба, каза, че тя няма да наруши забраната и че се надява на бързо решение на въпроса. Той допълни, че условията на борда на плавателния съд са стабилни. "Грегорети", който караше над 100 мигранти, не можа да влезе дни наред в италиански води, преди няколко европейски страни да се съгласят да приемат мигрантите, които той превозваше.

Междувременно в Европа дебатите за миграцията са в разгара си. 

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че очаква в ЕС да се водят по-съдържателни дебати за миграцията след "успешна" среща с Урсула фон дер Лайен в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът днес нарече новоизбраната председателка на бъдещата Европейска комисия "сериозна дама", която има "сериозен опит и смело мислене" и "която разбира какво се случва в Централна Европа".

Орбан, който категорично се противопостави на имиграцията, особено на тази от мюсюлманския свят, заяви пред Унгарската държавна телевизия, че вярва, че Фон дер Лайен ще насочи дебатите за миграцията към въпроси, по които може да се очаква положителен изход, като например охраната на границите и нуждата от връщане обратно на мигрантите, дошли в Европа в нарушение на правилата.

Орбан подкрепи кандидатурата на Фон дер Лайен срещу Манфред Вебер и Франс Тимерманс начело на ЕК, припомня агенцията.