Осем държави от Европейския съюз, но без Италия, са се съгласили да споделят тежестта от настаняването на мигрантите, спасени в Средиземно море, съобщи Франция. Тези страни са Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Люксембург и Португалия.

Президентът Макрон уточни след среща на министри на външните и вътрешните работи в Париж, че други шест държави са изразили принципна подкрепа за френско-германски план.

Той изрази несъгласие страните, които отказват да приемат мигранти да получават европейски пари - ясно предупреждение към Унгария и Полша, отбелязват наблюдатели.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви в Туитър, че страната му не приема заповеди и заяви, че Еманюел Макрон трябва да дойде в Рим, ако иска да обсъжда въпроса с мигрантите.

Италия "е с гордо вдигната глава" и не приема нареждания от никого, каза вчера вечерта Салвини в отговор на критиките на френския президент Еманюел Макрон, че дори не е участвал в неофициалните разисквания с колегите си вътрешни и външни министри от ЕС. "Ако Макрон иска да говорим за мигранти нека дойде в Рим", каза Салвини.

Той нарече "пълно фиаско" вчерашната среща в Париж, "поискана от французите и германците" за обсъждане на разпределението на спасените в морето мигранти. Обичайно повтарящата се мантра беше, че Италия трябва да продължи да бъде бежанският лагер на Европа", заяви вицепремиерът, цитиран от ДПА.

Популисткото правителство в Рим се противопоставя на предложенията корабите със спасени мигранти да акостират в Италия или Малта, а пътниците им да се разпределят след това в други страни от Европейския съюз. Рим иска бежанците да бъдат сваляни на брега и в други държави като например Франция.