Въпросните планове включват стратегия и тактика за бойни действия: атакуване, унищожаване и завземане на военни и стратегически обекти на севернокорейската армия и режима на Ким.

По информация на британския "Файненшъл таймс" от днес, Ли Чеол-хий, член на управляващата Демократическа партия на Южна Корея е заявил, че хакери на режима на Ким са пробили защитата на базата данни през септември миналата година и са успели да откраднат стотици документи, включващи и т. нар. "Операционен план 5015". Това е най-актуалният подробен военен план за война със Северна Корея на САЩ и южнокорейските им съюзници.

Цитирайки южнокорейски военни представители, Ли Чеол е заявил, че са откраднати над 255 гигабайта информация, включително подробни тактически планове и карти.

Южнокорейското министерство на отбраната е отказало коментар по случая.

Въпреки разпространеното мнение за изостаналостта на страната, Северна Корея е известна с наличието на сериозен и силен IT-разузнавателен мозъчен център, способен да разбива защитите на много западни институции и да краде необходимата за режима на Ким информация.

Напомняме, че през последните месеци напрежението между САЩ и Северна Корея ескалира значително, заради ядрените и ракетни опити на Пхенян, а миналата седмица неколкократно президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че е възможно и военно решение.

По данни на южнокорейската агенция Йохап, цитирана от БТА, в началото на ноември американският президент ще посети демилитаризираната зона между двете корейски държави, в рамките на официалната си визита в Южна Корея и Япония.