Четири френски изтребителя "Мираж 2000-5" започнаха днес мисия по охраняване на въздушното пространство на трите балтийски страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е част от операцията "въздушна полиция" на НАТО в Литва, Латвия и Естония - бивши съветски републики, които се присъединиха към Алианса, но не разполагат със собствени военновъздушни сили.

Френските бойни самолети, които вече шест пъти взеха участие в операцията от териториите на Литва и Полша, за пръв път ще бъдат базирани в естонската военновъздушна база "Амари". Там те пристигат на мястото на италиански изтребители.

"Франция е една от страните, които дават най-често своя принос за полицейската мисия в балтийското въздушно пространство", заяви естонският министър на отбраната Юри Луйк.

Стотина военни от изтребителен ескадрон 1/2 "Щъркели" от авиобаза "Люксьой" ще прекарат четири месеца в "Амари".

От влизането си в НАТО през 2004 г. Литва, Латвия и Естония искат от Северноатлантическия алианс да им осигури въздушна полиция, главно заради руската авиация. Руски самолети често прелитат на границата на въздушното пространство на трите балтийски страни.