"Това е позор за страните, които отказват да поемат отговорността си. Откровено казано, някои политически култури заслужават шутове в задника", заяви министърът по радио "Европа 1", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В събота Китай и Русия наложиха вето на проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се осъждаха репресиите в Сирия. С това те си навлякоха остри критики от Запада и арабския свят броени часове след смъртоносните бомбардировки в централния сирийски град Хомс.

"Да се приеме, че един сирийски диктатор може да работи на спокойствие, е позорно за правителствата, които приемат това", добави Лонге, визирайки политиката на сирийския президент Башар Асад, на който ветото в ООН е дало "разрешително да убива", по думите на сирийската опозиция.
"Всеки трябва да поеме отговорностите си. Трябва да се събудят тези, които подкрепят конформизма, а конформизмът, който си затваря очите за кървавата диктатура, е недопустим", заяви още френският министър на отбраната.

Франция и Германия не могат да приемат блокадата, наложена на международната общност от Русия и Китай, заяви по-късно днес и френският президент Никола Саркози след среща в Париж с германския канцлер Ангела Меркел. Саркози добави, че днес ще разговаря с руския си колега Дмитрий Медведев и от името на Меркел.
"Позицията на Германия и Франция относно Сирия е обща - ние няма да изоставим сирийския народ. Това, което се случва в Сирия, е скандал. Ние не можем да приемем нерешителността", посочи френският държавен глава и припомни, че само през уикенда в Сирия са убити над 200 души.
"Учудващо е, че руснаците, които, както историята показва, са били винаги близки до Арабската лига, днес поради незнайно какви причини изглежда се дистанцират от нея", каза още Саркози.

Самата Меркел призова Москва да прецени добре последиците от решението си. "Ние сме не само разочаровани, но и потресени, че не се стигна до приемане на резолюцията в Съвета за сигурност", каза Меркел.

Китай и Русия в крайна сметка ще съжаляват за ветото, което наложиха на проекторезолюцията на ООН, коментира обаче постоянният представител на САЩ в ООН Сюзан Райс.
"Китайско-руското вето е като кол, забит в сърцето на усилията за мирно решаване на конфликта в Сирия. С това си действие Москва и Пекин съществено увеличиха риска от насилие и дори от гражданска война", добави Райс и изтъкна, че САЩ ще увеличат санкциите си срещу Дамаск. Първата от тях е, че от днес САЩ затварят посолството си в Сирия. Американският посланик Робърт Форд и целият персонал на мисията са напуснали страната.

Белгия също връща незабавно посланика си в Сирия за консултации, съобщи белгийското Министерство на външните работи. Министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс е поискал от върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън да организира спешно координацията между държавите от Общността по повод сигурността на европейските дипломатически мисии в Сирия.

Лондон пък обмисля други средства за натиск над сирийския режим чрез ООН след двойното вето и желае тези две страни да преосмислят позицията си, която е "неразбираема и непростима", заяви на свой ред говорител на премиера Дейвид Камерън.

"Някои оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН звучат неприлично и истерично", заяви междувременно руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Някои гласове на Запад с оценки за резултатите от гласуването на резолюцията за Сирия звучат, бих казал, неприлично, някъде на ръба на истерията. Целта е главно да се забули същината на онова, което е станало и става сега - че днес в Сирия има не един, а няколко източника на насилие", изтъкна Лавров и припомни поговорката "Който се сърди, рядко е прав", посочва агенцията.

В същото време от забранената в Сирия групировка Мюсюлманските братя в Сирия обвиниха Русия, Китай и Иран, че са съучастници в кланетата, извършени от режима на Асад, както и че му доставят оръжия и техника за избиването на беззащитни хора. 

Дезертьори от сирийската армия пък обявиха днес създаването на военна структура за "освобождаването" на страната от режима на президента, съобщи Ройтерс. Новата структура, наречена Върховен революционен съвет за освобождаването на Сирия, ще замени Свободната сирийска армия.