2-годишното дете от Враца, което на 13 април беше простреляно в главата с въздушна пушка и спешно оперирано в "Пирогов", е изведено от реанимация, съобщиха от лечебното заведение. 

Детето беше транспортирано от Враца до София с хеликоптер AS 532 Cougar, с екипаж от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили, след прострелване в главата с въздушна пушка от 11-годишно момче. Двете деца живеят на един адрес, а пневматичното оръжие е законно притежавано от член на семейството.

Малкото дете бе прието в "Пирогов", откъдето обявиха, че става дума за изключително тежко огнестрелно нараняване. Проникващите огнестрелни наранявания са с много висок процент смъртност и спасяването на живота на такъв пациент е голям медицински успех, посочват от лечебното заведение.  

В момента, в който състоянието на детето позволи, екипът на проф. Николай Габровски го оперира по спешност. Неврохирурзи извадиха проектила от мозъка на детето, което помага състоянието му да се стабилизира по-бързо.

След операцията то бе настанено за интензивно лечение и активно наблюдение в детската реанимация на университетската спешна болница, в продължение на повече от две седмици. В момента детето е в детската неврохирургия. 

От окръжната прокуратура във Враца определиха случилото се като нелеп инцидент. 11-годишният  родственик на пострадалото дете е наказателно неотговорен. В момента на инцидента по-голямото дете не е знаело, че пушката марка "Крал", 5,5 калибър, която стреля с "чашки", е заредена. 2-годишното хванало пушката за цевта и започнало да я тегли в момент, в който майката, бабата и дядото отклонили вниманието си от него. Тогава по-голямото дете опитало да избегне оръжието да падне от масата, на която било оставено от дядото, докато се занимавал с купувачи на агнета.