В годината, в която Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) чества своя 100-годишен юбилей, bTV Media Group се нареди сред най-добрите и най-значимите медии на планетата в новото хилядолетие в областта на спортната журналистика, съобщават от телевизията.

Журналистот спортната редакция на bTV бе избран за най-добрият млад спортен репортер в света за 2023 г. под 30-годишна възраст. Станимира Атанасова спечели престижната статуетка на специална церемония на AIPS в Санта Сузана, Барселона, за нейната трогателна история "Писмо до теб". В дългия процес на световните награди за спортна журналистика през 2023 г. участваха 1887 номинации от 140 страни, като за финалната фаза останаха едва 33-ма журналисти, сред които Станимира Атанасова.

Снимка: bTV

"Писмо до теб" е изповедта на един от най-добрите български баскетболисти на колички Персиян Еленков. Преди 5 години той едва оцелява в тежка катастрофа, като губи крака си, но е спасен от неизвестен мъж, който му оказва спешна първа помощ. В "Писмо до теб" Персиян Еленков търси своя спасител, а Станимира Атанасова и операторът Борис Пинтев разказват историята му в ефира на bTV и предаването "120 минути". Един час след излъчването, спасителят на Персиян Еленков се обажда на Станимира Атанасова с думите: "Добър вечер, мисля, че търсите мен." От другата страна на телефона е д-р Светлин Цонев. bTV заснема продължението и представя един лекар с огромно сърце.Д-р Светлин Цонев живее 5 години с чувството на вина, че не е успял да спаси онова момче. Не го търси, защото се страхува, че ще разбере, че то не е оживяло. След като гледа "Писмо до теб" в 120 минути... той вече знае, че bTV и Персиян търсят него.

Снимка: bTV

"Благодаря на bTV за вярата в мен. Благодаря на колегите си от спортната редакция за всичките години подкрепа и съвместна работа. Благодаря на всеки един човек, помогнал ми историята на Персиян и да стигне до д-р Цонев и ние да го открием. Благодаря на журито на AIPS, че оцениха историята, благодаря на президента на AIPS Джани Мерло, както и на председателя на българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров за безрезервната подкрепа.", казва Станимира Атанасова. "Благодаря на Персиян и на д-р Цонев, че ни се довериха и ни позволиха да разкажем за тях, да ги срещнем. За мен е голяма чест да получа тази награда, защото това е оценка за работата на цялата ни редакция. На всеки мой колега пожелавам истории като тази. Те дават смисъл на професията.", допълва тя.

Снимка: bTV

"В журналистиката винаги ще има две неща, които никога няма да бъдат победени от изкуствения интелект: разследващата журналистика и умението да разказваш човешки истории. През 2021 г. Димитър Тасев донесе на bTV специалната награда на Международната асоциация на спортните журналисти за разследването си за допинга в българското плуване. Две години по-късно, Станимира Атанасова спечели сърцата на всички с разказа за баскетболиста Персиян Еленков и д-р Светлин Цонев - две съдби, които тя събра в "Писмо до теб". Това е награда за цялата българска журналистика и надявам се, мотивация за младите колеги. Те трябва да знаят, че да твориш свободно е привилегия, която не всички имат в 21 век, а да твориш свободно, това е една от най-важни мисии, които bTV винаги е имала." - споделя изпълнителният продуцент на спортната редакция на bTVВладислава Лазарова.

Редактор на "Писмо до теб" е Владислава Лазарова, а монтажист - Николай Раденков. Изумителната история вече спечели голямата награда за чиста журналистика WEB REPORT на dir.bg през 2023 г. Тогава тя отново отиде в ръцете на Станимира Атанасова.

Снимка: bTV

Това не е първата награда от Световните награди за спортна журналистика на AIPS за спортната редакция на bTV, начело с изпълнителния продуцент Владислава Лазарова. Преди 2 години в Катар Димитър Тасев спечели безапелационно специалната награда на AIPS за разследващата журналистика. Продуцент на разследването е главният редактор на btvsport.bg Цветан Баяслиев. Друг журналист от спортната редакция на bTV -23-годишният Калоян Кюркчиев, се нареди сред най-добрите млади репортери в Европа за 2021 г. Той беше отличен в категорията за видео съдържание при репортерите под 30-годишна възраст на AIPS. През 2019 г. двама репортери от спортната редакция на bTV попаднаха в Топ 5 на най-добрите млади спортни репортери в света на AIPS под 30-годишна възраст: Иван Боянов и Флорина Иванова.