Великобритания ще стане първата западна страна, одобрила ваксина срещу COVID-19, съобщава в. "Фаненшъл таймс", като цитира източници от Уайтхол. Независимият регулатор ще даде одобрение до дни. Доставките на ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer ще започне часове след издаването на разрешението и първите инжекции ще започнат на 7 декември.

Ваксините при нормални облстоятелства би трябвало да бъдат одобрени от от Европейската агенция по лекарствата до изтичането на прехода към Брекзит на 31 декември, но британската Регулаторна агенция за лекарства и здравни продукти има правомощия временно да разрешава продукти в случай на спешна обществена нужда, отбелязва вестникът. Същият процес ще бъде приложен за ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет.

В същото време британският премиер Борис Джонсън назначи Надим Захауи за министър, отговарящ за програмата за ваксиниране срещу COVID-19, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Захауи, който в момента е младши министър за бизнеса, ще отговаря пред министъра на здравеопазването Мат Ханкок. На новата си позиция той първоначално ще се занимава основно с разпространението на ваксината, макар че ще запази и някои задължения, свързани с бизнеса.

Според изявление на кабинета на премиера новият пост е временен и ще съществува поне до идното лято. Това ще бъде най-мащабната програма за ваксиниране от десетилетия, се отбелязва в изявлението.