ЕС и НАТО обещаха да засилят сътрудничеството си, защото заедно се борят с нарастващите геополитически заплахи от страна на Русия и Китай.

27-членният европейски блок и 30-членният военен алианс вече си сътрудничат по въпроси като борбата с тероризма и киберзаплахите. Но нахлуването на Русия в Украйна, както и плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, задълбочиха импулса за по-тесни връзки между тях.

"Това е ключов момент за евроатлантическата сигурност и стабилност, който повече от всякога демонстрира значението на трансатлантическата връзка и призовава за по-тясно сътрудничество между ЕС и НАТО", заявиха ЕС и НАТО в съвместна декларация, подписана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Но сближаването на ЕС и НАТО не е лесна задача: Турция, която е съюзник на НАТО, има проблемни отношения с някои европейски столици. И макар че много държави от ЕС са част от НАТО, двете организации имат доста различна вътрешна динамика, като Вашингтон продължава да играе водеща роля във военния съюз, припомня "Политико".

Не трябва да подценяваме Русия, която показва воля да продължи войната в Украйна, въпреки страданията, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БТА. Няма индикации руският президент Владимир Путин да обмисля промяна, добави той на съвместна пресконференция с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен след подписването на третото заявление за съвместно сътрудничество между ЕС и алианса.

Той отбеляза още, че партньорството между НАТО и ЕС "ще стане още по-важно, след като Финландия и Швеция станат пълноправни членове на НАТО" и че "с присъединяването им НАТО ще защитава 96% от гражданите на Европейския съюз и по-голям дял от неговата територия от всякога".

Путин очакваше да превземе Украйна за часове и да ни разедини, но не успя, обобщи Столтенберг. По неговите думи режимът в Москва иска различна Европа, както и да контролира нейните съседи и да подкопае свободата и демокрацията.

Столтенберг посочи, че днес по-важното е държавите от двете организации да осигурят оръжие за Украйна, отколкото да спазват правилата за собствените си запаси.

Руската война в Украйна сплоти ЕС и НАТО, посочи Шарл Мишел. Той отбеляза, че досега ЕС е осигурил помощ на украинската страна за 50 милиарда евро.

Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще продължи помощта си за Киев. По нейните думи се подготвят нови санкции срещу Беларус и Иран заради съучастието им във войната на страната на нападателите. По нейните думи ЕС вече е преодолял зависимостта си от руските енергоносители, като е прекратил изцяло вноса на въглища и 80 на сто от доставките на руски газ.

"Днес сме изправени пред най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Бруталната война на Русия срещу Украйна нарушава международното право и принципите на Устава на ООН. Тя подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Осъждаме по най-категоричен начин агресията на Русия. Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Изразяваме пълната си солидарност с Украйна и отново заявяваме непоколебимата си и постоянна подкрепа за нейната независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на международно признатите й граници. Подкрепяме изцяло изконното право на Украйна на самозащита и на избор на собствената й съдба", се казва в общата декларация на ЕС и НАТО.

"Авторитарните действащи лица оспорват нашите интереси, ценности и демократични принципи, като използват множество средства - политически, икономически, технологични и военни.

Живеем в епоха на нарастваща стратегическа конкуренция. Нарастващата активност и политики на Китай представляват предизвикателства, на които трябва да отговорим.

Продължителните конфликти, нестабилността и неустойчивостта в европейското ни съседство подкопават нашата сигурност и осигуряват благоприятна почва за стратегическите конкуренти, както и за терористичните групировки, да придобиват влияние, да дестабилизират обществата и да представляват заплаха за нашата сигурност", гласи текстът на общия документ.