С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" Европарламентът прие резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители, които ще проведат срещата си на върха днес и утре, да предоставят "незабавно" статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна и Република Молдова. Те трябва да направят същото и с Грузия, "след като нейното правителство изпълни" приоритетите, посочени от Европейската комисия.

В контекста на руска агресия срещу Украйна този ход би бил равносилен на проява на лидерство, решителност и визия, казват членовете на ЕП. Те настояват, че не съществува "бърза писта" за членство в ЕС и че присъединяването остава въз основа на заслуги и структуриран процес, който изисква да бъдат изпълнени критериите за членство в ЕС и зависи от ефективното прилагане на реформите.

Парламентът приканва властите на Украйна, Република Молдова и Грузия да "демонстрират недвусмислено политическата си решимост да осъществят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.

Украинците, молдовците и грузинците заслужават да живеят в свободни, демократични и проспериращи държави, които са горди и отдадени членове на европейското семейство, заявяват членовете на ЕП и призовават Европейския съвет да направи първата важна стъпка към изпълнението на законните стремежи на гражданите на тези три държави.

В резолюцията се подчертава, че няма алтернатива на разширяването, което "повече от всякога е геостратегическа инвестиция" в един стабилен, силен и единен ЕС. Перспективата за пълноправно членство в ЕС на страните, които се стремят да станат членки, е в интерес на самия Европейски съюз в политическо, икономическо и в областта на сигурността. Членовете на ЕП настояват процесът на разширяване да бъде "подновен" и разблокиран по отношение на Западните Балкани.

Решението за ново членство в ЕС се взема с единодушие от Съвета, след като се консултира с Комисията и получи съгласието на Парламента.

Украйна (на 28 февруари), Република Молдова и Грузия (и двете на 3 март) подадоха молби за членство в ЕС след руското нападение срещу Украйна.

На 17 юни Комисията публикува становища по трите кандидатури, като препоръча на Съвета да потвърди перспективите на Украйна, Република Молдова и Грузия да станат държави-членки на ЕС.

Въпросът е включен в дневния ред на Европейския съвет, който ще заседава днес и утре в Брюксел. Преди срещата на върха лидерите на ЕС се срещнаха тази сутрин с колегите си от Западните Балкани.

"Това е много важен ден за европейските ценности в солидарност със съмишленици", написа ирландският евродепутат Били Келехер от Ирландия.

Естонският депутат Рихо Терас написа, че "тези, които се придържат към европейските ценности на свободата и демокрацията, имат право да се присъединят към ЕС.

"Позицията на Европейския парламент е недвусмислена и категорична. Днес Европейският съвет трябва да предостави статут на кандидат за членство на Украйна и Молдова, както и на Грузия. Това ще покаже лидерство, решителност и визия в контекста на войната на Русия срещу Украйна", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.