Самолетът започна пътешествието си в Абу Даби през март 2025 г. и обиколката му ще приключи пак там. Миналия месец "Слънчев импулс-2" стана първия в историята самолет, прелетял над Атлантическия океан без да изразходи и капка гориво.

Швейцарските пилоти Андре Боршберг и Бертран Пикар се редуват да го управляват. Кампанията има за цел да засили подкрепата за екологично чистите енергийни технологии.

"Благодарение на зелените технологии днес можем да помирим икономиката и екологията. Това беше моята цел, когато започнах проекта", заяви Пикар пред Ройтерс.

Вижте снимки >>

"Изследователите достигнаха навсякъде, дори до Луната. Сега трябва да открием по-добро качество на живота тук на Земята", подчерта пилотът.

"Слънчев импулс-2" лети, захранван изцяло от над 17-те хиляди слънчеви батерии на крилата му. Допълнителна енергия се натрупва в акумулатори през деня, за да може да продължава полета си на големи разстояния.

Самолетът е построен от въглеродни нишки и размахът на крилата му надхвърля този на самолет "Боинг 747". Той тежи колкото семеен автомобил и може да достигне височина до 8500 метра и скорост 55-100 километра в час.

Сега екипът на проекта ще подготви "Слънчев импулс 2" за последния етап от пътуването - до Обединените арабски емирства.