Италианският министър-председател Джорджа Мелони разкритикува като "неуместно" решението на френския президент Еманюел Макрон да покани украинския лидер Володимир Зеленски в Париж преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщи АФП.

В кулоарите на срещата на върха Мелони беше попитана дали пътуването на френски и германски министри по-рано тази седмица до Вашингтон за обсъждане на американските зелени субсидии е било неуместно.

"Честно казано, поканата към Зеленски вчера ми се стори по-неуместна, защото смятам, че нашата сила в тази борба е в единството", каза тя.

"Разбирам въпросите на вътрешната политика, факта на привилегироване на вътрешното обществено мнение. Но има моменти, в които привилегироването на вътрешното обществено мнение рискува да бъде в ущърб на каузата, и това ми се струва един от тези случаи."

Запитан за коментарите на Мелони, Макрон отказа да коментира конкретно, но заяви, че "исках да го приема, президента Зеленски, заедно с канцлера Шолц" поради "особената роля" на Германия и Франция в ситуацията в Украйна, като партньори в Минските споразумения. Той добави, че Зеленски сам е избрал графика си.

"Важното е да сме ефективни заедно и да имаме стратегия, която да намери път към траен мир", каза Макрон.

В Париж Зеленски бе приет от френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец, а на тази среща присъства и германският канцлер Олаф Шолц. Според италиански медии обаче Мелони е била подразнена и е преживяла зле факта, че не е била поканена също.

Новото дясно правителство на Мелони влезе в сблъсък с Париж в края на миналата година заради отказа на Рим да приеме благотворителен спасителен кораб с мигранти, който вместо това се отправи към френско пристанище, припомня АФП.