Борис Джонсън обяви оставката си като лидер на Консервативната партия. Както вече съобщихме, той иска да остане на поста министър-председател до есента, за да могат торите да изберат нов лидер, който да го замени.

Това предизвиква сериозно безпокойство в партията, като някои депутати от торите настояват, че той трябва да си тръгне сега. Лейбъристите също заявиха, че той трябва да подаде оставка незабавно.

В изявлението си пред резиденцията на "Даунинг стрийт" №10 Джонсън заяви, че е ясно е, че сега волята на Консервативната партия е да има нов лидер и следователно нов министър-председател. Процесът на избор трябва да започне сега, а графикът ще бъде обявен следващата седмица.

Ще работя до назначаването на нов лидер, каза Джонсън.

Той подчерта, че е избран с най-голямото мнозинство от 1987 г. насам и с най-голям дял от гласовете от 1979 г. насам.

Джонсън се гордее с това, което е направил, като спомена Брекзит, както и това, че страната е преминала през пандемията и е осигурила най-бързото въвеждане на ваксини в Европа.

Каза също така, че Великобритания е била водеща в подкрепата за Украйна.

Трябва да продължим да се изравняваме, да разгърнем потенциала на всяка част на Обединеното кралство, каза Джонсън.

"Ако успеем да направим това, ще бъдем най-проспериращите в Европа", смята той.

Джонсън заяви, че в политиката никой не е незаменим, брилянтната британска система ще създаде друг лидер и той (Джонсън) ще окаже на новия лидер възможно най-голяма подкрепа.

Според него е абсурдно да се сменят правителства - отхвърляйки идеята за общи избори - когато "изпълняваме толкова много и толкова обширни задачи, когато икономическата обстановка е толкова трудна във вътрешен и международен план... Съжалявам, че не постигнах успех с аргументите и е болезнено, че няма успея да доведа докрай толкова много идеи и проекти... Преди всичко искам да благодаря на вас, британската общественост, за огромната привилегия, която ми дадохте", каза той.

Борис Джонсън увери, че докато не бъде намерен негов заместник, ще се работи в интерес на обществото.

"Да бъдеш министър-председател е само по себе си образование - пътувал съм до всяка част на Обединеното кралство и съм срещнал толкова много хора, притежаващи такава безгранична британска оригиналност и толкова хора, готови да се справят със стари проблеми по нов начин. Дори и понякога нещата да изглеждат мрачни сега, нашето общо бъдеще е златно", каза Джонсън.