Британският министър-председател Борис Джонсън отхвърли зачестилите призиви да се оттегли, като заяви днес пред парламента, че ще остане на поста, след като правителството му беше разтърсено от вълна от оставки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Очевидно, ако са налице обстоятелства, при които да усещам, че е невъзможно правителството да продължи да работи и да изпълнява мандата, който ни е даден, или ако усещам например, че сме възпрепятствани в желанието си да подкрепим украинския народ . . . тогава бих" направил това, каза Джонсън в отговор на въпрос на депутат от своята Консервативна партия дали смята, че са налице обстоятелства, при които би трябвало да се оттегли.

"Но, честно казано, работата на министър-председателя в трудни обстоятелства, когато ти е даден колосален мандат, е да продължи", заяви Джонсън и добави, че "тъкмо това ще направи".

Той отхвърли обвинение, че поставя своите интереси над тези на страната, след като депутатът консерватор Дейвид Дейвис го призова да подаде оставка, с което да даде приоритет на националните интереси над собствените си.

Джонсън каза, че "се отвращава от грубиянщината и злоупотребата с власт", след като беше попитан защо е повишил депутат от Консервативната партия въпреки отправени срещу него оплаквания в сексуални провинения.

Премиерски говорител заяви по-рано през седмицата, че Джонсън е знаел за някои твърдения срещу бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите в парламента Крис Пинчър, който беше временно отстранен от партията миналата седмица.

Бившият здравен министър Саджид Джавид, който подаде оставка в знак на протест срещу Джонсън, призова и други членове на правителството да се оттеглят. "Да се върви по въже между предаността и честността стана невъзможно през последните месеци", каза Джавид.

Според него в някакъв момент хората трябва да стигнат до заключението, че не може да се продължава по този начин. "Този момент настъпи", заяви той.

Още 7 британски министри подадоха оставки след като министри на здравеопазването и на финансите подадоха оставки във вторник. Общият брой на подалите оставка от вторник вечерта досега депутати тори стана 27.

Държавният министър на жилищното строителство Стюарт Андрю подаде оставка днес, изразявайки своето недоволство от Джонсън.

Министърът по въпросите на децата и семействата Уил Куинс и младшият министър на транспорта Лора Трот са също сред напусналите.

Куинс заяви, че напуска, след като е получил "неточни" инструкции за направено от министър-председателя Борис Джонсън назначение на политик, срещу когото е имало оплаквания, предаде Ройтерс.Държавният министър на жилищното строителство Стюарт Андрю също подаде оставка днес, изразявайки своето недоволство от Джонсън.

"Благодаря Ви, че се срещнахте с мен снощи и за искреното Ви извинение във връзка с инструкциите, които получих от (Даунинг стрийт) номер 10 преди срещата с медиите в понеделник и които сега знаем, че са били неточни", заяви Куинс в изпратеното до Джонсън писмо с оставката си, публикувано в Twitter.

"С голяма тъга и съжаление усещам, че нямам друг избор освен да връча оставката си като министър по въпросите на децата и семействата, след като добронамерено приех и повторих тези уверения", каза той.

Младшият министър на транспорта Лора Трот пък заяви, че напуска поради "загубата на доверие в правителството".

Оставки подадоха и трима парламентарни частни секретари (членове на парламента, които работят като помощници на министри без заплащане) - Селейн Саксби, Клеър Кутиньо и Дейвид Джонстън.

Говорител на премиера заяви, че Джонсън ще спечели евентуален бъдещ вот на недоверие въпреки очевидно намаляващата подкрепа за него след вълната оставки в правителството.

Според говорителя евентуални промени в правилата, така че консерваторите да могат да предизвикат нов вот на доверие по-скоро, отколкото е позволено в момента, са въпрос, който трябва да бъде решен от Комитет 1922, който определя правилата.

Агенция Блумбърг съобщи, като се позова на запознат източник, че ново гласуване може да има още другата седмица, ако е налице достатъчна подкрепа.

До вълната от оставки в кабинета на Джонсън се стигна след като сложи край на мълчанието си по скандала с бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41% от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си. Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд пък накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка.

Още не е стихнал и гневът заради т.нар. скандал "Партигейт" - партитата на "Даунинг стрийт", провеждани в нарушение на въведените национални локдауни по време на пандемията от COVID-19.

Подадените министерски оставки означават, че има риск Джонсън да загуби премиерския си пост. Въпреки това обаче някои министри, сред които Доминик Рааб, Лиз Тръс, Майкъл Гоув, Териз Кофи и Бен Уолъс, дадоха заявка, че ще останат в правителството.