Британският държавен министър по въпросите на децата и семействата Уил Куинс подаде оставка днес, като каза, че напуска, след като е получил "неточни" инструкции за направено от министър-председателя Борис Джонсън назначение на политик, срещу когото е имало оплаквания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Благодаря Ви, че се срещнахте с мен снощи и за искреното Ви извинение във връзка с инструкциите, които получих от (Даунинг стрийт) номер 10 преди срещата с медиите в понеделник и които сега знаем, че са били неточни", заяви Куинс в изпратеното до Джонсън писмо с оставката си, публикувано в Туитър. "С голяма тъга и съжаление усещам, че нямам друг избор освен да връча оставката си като министър по въпросите на децата и семействата, след като добронамерено приех и повторих тези уверения", каза той.

Британските вестници рисуват в днешните си броеве мрачна картина за премиера Борис Джонсън, който се сблъсква с най-голямата криза на мандата си, след като финансовият министър Риши Сунак и здравният министър Саджид Джавид подадоха оставка.

"Играта приключи", пише в. "Таймс" и изтъква, че "е погрешно", че Джонсън все още е вкопчен във властта, тъй като той "изгуби доверието на партията си и на страната".

"Немислимо е Джонсън, който не успя да си гарантира подкрепата на 148 депутати при вота на недоверие миналия месец, да възстанови авторитета си, за да бъде лидерът, от когото страната се нуждае в условията на остра национална криза", отбелязва "Таймс".

Бившият министър на здравеопазването Джереми Хънт и министърът на отбраната Бен Уолъс са спрягани за възможни приемници на Джонсън, пише в статия в "Таймс" журналистът Иън Мартин.

Борис Джонсън трябва да подаде оставка, защото иначе рискува "да повлече със себе си партията и правителството", пише за "Дейли телеграф" бившият министър по въпросите на Брекзит Дейвид Фрост.

"Останалите министри в правителство трябва сега да се замислят дали наистина са удовлетворени от посоката, в която се върви понастоящем", призовава Фрост.

Журналистът от "Дейли мейл" Стивън Глоувър изразява възхищението си от Джонсън и го описва като "изключителен политик, който превъзхожда почти всички останали членове на правителството". Джонсън ще бъде почитан за това, че реализира Брекзит, изтъква Глоувър. "Въпреки всичко, което се случи, и въпреки постиженията си обаче Джонсън изглежда е обречен като премиер", заключава журналистът.

Единственият въпрос, който остава без отговор, е по какъв начин и кога точно ще си тръгне Джонсън от премиерския пост, пише за в. "Гардиън" журналистката Поли Тойнби.

"Малцина са тези, които очакват той да се яви на следващите избори", изтъква Тойнби.