Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и президентът на Русия Владимир Путин си размениха писма, в които обещаха да развият връзките си в нещо, което Ким нарече "дългосрочни стратегически отношения", предаде Ройтерс, цитирайки севернокорейската държавна информационна агенция КЦНА.

Писмата са по повод 78-ата годишнина от освобождението на Корея от колониалното управление на Япония (1910-1945 г.), което се отбелязва и като национален празник в Южна Корея.

В писмото си до Путин севернокорейският лидер заявява, че приятелството на двете страни е било изковано през Втората световна война с победата над Япония и сега "изцяло демонстрира тяхната непобедимост и мощ в борбата за разбиването на произвола и хегемонията на империалистите", посочва КЦНА, цитирана от БТА.

"Твърдо съм убеден, че приятелството и солидарността ... ще продължат да се развиват в дългосрочни стратегически отношения в съответствие с изискванията на новата ера", се казва в писмото на Ким. "Двете страни винаги ще излизат победители, като силно се подкрепят и си сътрудничат в хода на постигането на общата цел и кауза", се казва още в него.

САЩ обвиниха Северна Корея, че предоставя оръжие на Русия за войната ѝ в Украйна, включително артилерийски снаряди, гранатомети и ракети. Пхенян и Москва напълно отрекоха да са извършвали каквито и да е било сделки за оръжие.

Миналия месец министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заедно с Ким разгледаха най-новите севернокорейски ракети, способни да носят ядрени бойни глави, и безпилотни летателни апарати по време на военен парад в Пхенян.

В посланието си до Ким Путин също обеща да укрепи двустранните отношения. "Сигурен съм, че ще засилим двустранното сътрудничество във всички области за благополучието на двата народа и за твърдата стабилност и сигурност на Корейския полуостров и на Североизточна Азия", се казва в писмото на Путин, цитирано от КЦНА.

Същевременно Ройтерс припомня, че лидерите на Южна Корея, САЩ и Япония ще обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността по отношение на Северна Корея, Украйна и други въпроси на тристранна среща на върха на 18 август в резиденцията Кемп Дейвид, щата Мериленд.