Най-малко 25 души са загинали по време на интензивна престрелка между полицията и наркодилъри в квартал на бразилския град Рио де Жанейро. Сред жертвите има и един полицай, а двама души са били ранени в метрото, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

Операция на полицията с бронирани превозни средства и хеликоптери срещу трафика на наркотици остави най-малко 25 жертви във фавелата Жакарезиньо в северната зона на Рио де Жанейро в резултат на интензивна престрелка, съобщи полицията.

Броят на жертвите е най-големият в рамките на една полицейска акция в бразилския щат, който в продължение на десетилетия страда от насилие при акции за борба с трафика на наркотици.

"Това е най-големият брой смъртни случаи в полицейска операция в Рио, надминавайки 19-те жертви в Complexo do Alemão през 2007 г., но тогава не загубихме нито един полицай. Сега обаче има починал полицай", заяви шефът на полицията Роналдо Оливейра пред Ройтерс.

Над квартала Жакарезиньо кръжат хеликоптери, а по улиците полицаи преследват наркопласьорите, които се опитват да се укрият, показват местните телевизии, които предават на живо. Полицията е принудена да слезе от бронираните превозни средства и да премине през улиците на фавелата през множество барикади.

Полицейската операция започнала след като били получени съобщения, че наркотрафикантите вербуват деца за своята банда, която освен с трафик на наркотици, се занимава с грабежи, убийства и отвличания.