Депутат от крайнодясната финландска партия "Финландците" е заподозрян в участие в инцидент с оръжие, който се е случил снощи в столицата Хелзинки, съобщи представител на политическата сила, цитиран от Франс прес.

"Депутат от нашата партия беше замесен в инцидент в Хелзинки снощи. Развоят на събитията в момента не е ясен. Полицията разследва и очакваме допълнителна информация. Ще ви информираме веднага щом разберем повече", написа в социалната мрежа "Екс" секретарят на партията Хари Вуоренпаа.

Постът беше споделен от Рика Пура - министър на финансите в правителството и председателка на "Финландците".

Според вестник "Сейска" (Seiska) двама депутати са били снощи в центъра на Хелзинки. Твърди се, че един от тях е стрелял на излизане от нощния клуб "Бар Ихку".

Ако фактите са верни, "това очевидно е сериозен инцидент със значителни последици", каза пред финландското Национално обществено радио Юле (Yle) Рика Пура.

Няколко финландски медии съобщиха, че лицето, което те идентифицират като Тимо Ворнанен, е задържано по подозрение в насилие при утежняващи обстоятелства и нарушаване на закона за огнестрелните оръжия.

Според полицията предполагаемият инцидент със стрелба е започнал около 4 сутринта в петък. Ворнанен и друга група хора влезли в кавга, която ескалирала в това, че Ворнанен, извади малкокалибрено огнестрелно оръжие и стрелял в земята. Преди да стреля с оръжието, той насочил пистолета към присъстващите. От полицията съобщиха, че разполагат със записи от камерите на инцидента, съобщава yle.fi.

Ворнанен е работил като полицай повече от две десетилетия, преди да бъде избран за депутат. Според информацията на сайта му той обича да ловува в свободното си време.

Ръководителят на полицейското управление на Източна Финландия Сампа Холопайнен каза пред Yle, че не може да потвърди дали Ворнанен е върнал служебното си оръжие.

Президентът Александър Стуб изрази мнение за инцидента. "Надявам се, че финландското върховенство на закона и съдебната система работят и вярвам, че ще успеят", каза той.

Главният следовател Юка Ларкио каза, че тъй като никой не е ранен при стрелбата, инцидентът сега се разследва като опит за нападение при утежняващи обстоятелства и престъпление с огнестрелно оръжие.