Над 20 души са обвинени в тероризъм в американския град Атланта, след като бяха арестувани при сблъсъци с полицията по време на бурни протести срещу строителството на полицейски тренировъчен център в града, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Обвинените 23 души са част от групата задържани в неделя от полицията, която твърди, че те са хвърляли тухли, камъни, коктейли "Молотов" и бомбички срещу служителите на реда, след като са проникнали на строителната площадка на новия полицейски тренировъчен център в Атланта.

Само двама от задържаните са от щата Джорджия. Останалите са от други щати, включително трима от Масачузетс и двама от Уисконсин. Един от арестуваните е канадец, а още един - французин, съобщи полицията.

Гористата местност, където се строи центърът, стана епицентър на продължителен конфликт между властите и протестиращи с леви убеждения, а през януари се стигна до смъртта на един демонстрант.

Протестиращите, които се противопоставят на строителството на центъра, наричан от тях "Полицейско градче" варират от по-традиционните природозащитници до млади анархисти, които провокират сблъсъци с полицията, за да демонстрират отхвърляне на смятания от тях за несправедлив обществен ред, посочва Асошиейтед прес.

Местните власти, които са вложили 90 млн. долара в тренировъчния център искат да подобрят подготовката и да повдигнат духа на местната полицията, особено след трагичната смърт на Джордж Флойд през 2020 г., отбелязва АП.