На фона на напрежението във Франция заради опита за увеличаване на възрастта за пенсиониране, вандалско нападение беше извършено срещу канцеларията на френски политик, часове преди важното гласуване. 

Ерик Сиоти, председател на консервативната партия "Републиканците", публикува в "Туитър" снимка на канцеларията си, намираща се в град Ница, чийто прозорец е бил разбит от хвърлен камък. Вандалите надраскали и думите "вотът или камъкът", визирайки двата вота на недоверие на правителството, които трябва да бъдат гласувани днес в долната камара на парламента. 

Това според Асошиейтед прес, е очевиден опит да принудят Сиоти да блокира пенсионната реформа на Макрон.

Френският президент снощи обеща да защити депутатите, изправени пред заплахи заради подкрепата си за неговия опит за увеличаване на възрастта за пенсиониране, на фона на стачки и протести срещу планираната от правителството пенсионна реформа и преди важното гласуване в парламента днес, допълва БТА. 

През уикенда протестите на недоволните от промяната на възрастта за пенсиониране продължиха. Демонстрациите се провеждат на фона на зловоние и боклук по улиците на френската столица поради продължаващата стачка на сметосъбирачите. Работниците в отрасъла обявиха, че стачните им действия ще продължат поне до 20 март, като те също са свързани с недоволство от пенсионната реформа.

Вижте снимки тук >>>