Буря с ураганни ветрове, проливни дъждове и градушка връхлетя през нощта крайните западни части на Германия, предава БНР.

Само в Щутгарт пожарната е регистрирала над 300 аварии. Тази сутрин редица тунели и подлези в столицата на провинция Баден-Вюртемберг са наводнени от проливния дъжд, който продължава. Градският транспорт за кратко спря. По време на представление снощи операта в града пострада от ураганния вятър, който отнесе част от покрива.

Още снимки вижте тук>>>

В Бавария, Хесен и Северен Рейн Вестфалия освен наводнени улици и шосета има и паднали дървета, които са прекъснали контактната мрежа на железниците.

След горещата вълна през миналата седмица с температури над 35 градуса, метеорологичната служба в Германия предупреждава за гръмотевични бури, ураганни ветрове, проливни дъждове и градушка през следващите дни.

Снимка: БТА/AP

През уикенда у нас също имаше силни бури в различни градове от страната. Силна градушка нанесе сериозни материални щети в Асеновград. Стотици са пострадалите автомобили, не малко са щетите и по земеделската продукция в някои от селата край Асеновград.

Причината за големите щети се оказа фактът, че имало забрана да се разбиват облаците, защото близо до града имало летища.

"Повече от 40 минути ние не въздействаме върху градоносната клетка, обясни Никола Ковачев, директор на регионалната структура за борба с градушките. - За тези минути градовата клетка нараства и валежът става колкото орех."