Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не е оптимист за съставянето на кабинет. Той отново каза, че коалиция само с ДПС няма как да направи, необходими са повече партии и правителство на споделената отговорност. Според него принципът е най-голямата партия да получи председател на парламента.

"Правителство на споделената отговорност има как да се направи", добави Борисов. Той каза, че трябва да се състави кабинет, както ги е наредил народът. 

Борисов беше категоричен, че няма да направи крачка назад за Рая Назарян и няма да търси лична подкрепа за нея, защото всички са говорили колко трябва да сме отговорни, а няма отговорни партии. 

"Всички виждаме как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти ви казах, че само с ДПС не можем да направим коалиция. Без да има широк формат, не можем да направим коалиция. Нужни са повече партии - правителство на споделената отговорност", каза Борисов. 

"Има смисъл управлението само от първите три партии, от другите с радост - и министри да дадат, и подкрепа да дадат, ето това е широка споделена отговорност, добре дошли са", коментира още лидерът на ГЕРБ. Само с ДПС не можем да правим коалиция, посочи той. По думите му коалиция е възможна само в "широк формат" и отбеляза, че правителство на споделената отговорност с повече партии има как да се направи.

Той не спести и критиките си конкретно към ПП-ДБ. 

"Народа ги нареди три пъти по-назад заради корупционните им практики. 

Лидерът на ГЕРБ настоя бившите си партньори в управлението да преговарят за кабинет и повтори, че трябва да поемат отговорността си за властта. "Алексей, Бог да го прости, го няма, иначе щяхме да идем в манастира и да се разберем с него", каза той.

Борисов отговори на репликата на Денков от парламентарната трибуна, че правителството му е било свалено под давлението на ГЕРБ и ДПС заради нежеланието им за реформи. "Денков изрече лъжа - никакъв Пеевски и никакво ДПС не са участвали в преговорите. Причината да падне правителството беше само един външен министър", каза той и допълни: "С ДПС преговаряше Кирил Петков, стига са изопачавали истината. Дайте да седнем и да направим едно стабилно управление, както ни нареди народът. По-добре ужасен край, отколкото да правим безпринципни коалиции", предложи Борисов. 

"Внимателно слушах изказванията на политическите партии и има доста противоречия. Едните, като Денков, казват, че първата политическа сила носи цялата отговорност, по-малките партии казват, че всички сме равни. И те са прави. От това, което чух , нито един не си е извел поуки от всичко, което е станало. Ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае, че успехите, които иска да си препише, са направени повече от нас, тъй като сме по-голяма партия. Беше лесно той да бъде избран за премиер, защото ГЕРБ беше отговорна като първа политическа сила, която се съгласи във втория мандат да направи правителство. Сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърля държавата в хаос, каза още в кулоарите на парламента Борисов.