"Кампанията срещу Калоян Методиев, който е бивш служител в администрацията на Румен Радев, идва от президентската група в БСП. Именно тези хора са отстранили Методиев от групата, което е във вреда за партията" - това коментира пред bTV подалата наскоро оставка като председател на БСП Корнелия Нинова. По-рано днес, на влизане в парламента, тя отказа за коментира темата пред журналисти. 

Нинова се отказа от мястото си в 25 МИР София, където беше водач на листата, за да може бившият съветник на Радев, който го напусна след скандал, да стане депутат. Това обаче не се хареса на останалите избрани в парламента от БСП и парламентарната група на социалистическата партия спази решението на Националния съвет и изключи от състава си Калоян Методиев. Така той положи клетва като независим депутат, а ПГ на БСП намаля с един и от 19 остана с 18 народни представители. 

За избора си да представлява социалистите от Благоевградски регион, Нинова обясни, че се е допитала до партийните структури - от Благоевградско я подкрепили, а от софийските организации били уклончиви. Явно, според Нинова, това се случва заради конфликта и със БСП-София и Местната коалиция, която издигна Ваня Григорова за кмет.

Случващото се в социалистическата партия Нинова определи като "дворцов преврат с пешки и пионки, зад който стоят други влиятелни сили". По думите ѝ през годините тя се е изправила срещу пет силни и големи групи, които се обединили и случващото се с нея било естественият завършек.

Едната група били "червените барони на БСП, които за всички години не можаха да приемат, че един обикновен социалист е оглавил партията". Втората група по думите на Нинова са "червените олигарси, които през целия преход използваха БСП, за да трупат лично богатство, тип Георги Гергов и Кирил Добрев". Тя добави, че 

"третата група, която влиза рязко, е либералното, олицетворявано от Сергей Станишев, те не можаха и няма никога да ми простят моята битка с джендър идеологията. Четвъртата група е т.нар. дълбока и паралелна държава - моделът ГЕРБ, Пеевски и всичко скрито в този модел. И в последните години се включи президентът Радев, защото той иска да е алтернативата, да има собствена партия, постоянно продуцираше партии и да унищожи БСП."

Нинова призова истинските социалисти да не се поддават на хаос и внушения. "Зафиров поема партията, Гуцанов групата, която е разделена на две, Кристиян Вигенин - еврогрупата. Ще ги употребят, казах им го - да свършат мръсната работа и ще ги изхвърлят, но те сега са опиянени и правят грешка след грешка. Болката ми е за БСП и за истинските социалисти. Най-много ме заболя от най-близките - Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов, Кристиан Вигенин", посочи Нинова. 

Тя е категорична, че този път е решена да не оттегля оставката си и посочи, че в момента текат процеси с цел тя да не бъде допусната до пряк избор за лидер на БСП.

"Дали да бъда изключена от партията, дали да бъда наказана една година да не мога да кандидатствам за ръководни постове? Седи един мозъчен тръст и умува по кой член от устава да ме накаже с една цел - служебно да ме отстранят от възможността да кандидатствам отново за председател. Искам да се обърна към социалистите - не давайте прекият избор да падне и председателят да се избира от всички членове. Ако до септември и октомври все още има партия, организация и социалисти ме номинират и искат, ще обсъдим и ще реша". 

Нинова коментира и опитите за съставяне на кабинет. Според нея още едни избори ще са катастрофа. "Борисов ни хвърли в избори, за да свали резултата на ПП-ДБ и те да са по-слаби и да по-удобен партньор. Обаче в момента се страхува от Пеевски да направи само такъв кабинет и търси още един партньор за параван. Ако го направят втори път, съвсем са си изгубили ума", коментира бившият председател на БСП, която гостува в телевизионното студио преди Слави Трифонов да обяви, че ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат и ще очаква третия. 

По думите ѝ в БСП имало хора, които искат да управляват с ГЕРБ и ДПС. "Каквото мога, ще направя в групата да не се подкрепя такова правителство - на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Досега възпирах тези неща, сега ще видим", допълни Нинова.