В Одеса и Одеска област в 17,16 ч. (местно и б.вр.) бе обявена въздушна тревога поради заплаха от ракетна атака. Местни канали в "Телеграм" съобщиха за попадение в град Черноморски, близо до Одеса. В момента, в който беше обявена тревогата, българска делегация беше на концерт в Одеската опера, всички влязоха в укритие.

Сигналът за тревога и воят на сирени прекъснаха концерта "Музикалните хитове на световното кино" в Одеския Национален академичен театър за опера и балет, посетен от участници в Деветнадесетата световна среща на българските медии, провеждаща се в Украйна, съобщиха специалните пратеници на БТА. Минути след като оркестърът изсвири саундтрака на "Междузвездни войни", по високоговорителите в концертната зала съобщиха, че има обявена тревога и присъстващите трябва да слязат в бомбоубежището на сградата.

Част от членовете на българската делегация прекараха в него около половин час, а след отмяна на тревогата музикалното представление продължи. Всички присъстващи изпълниха стриктно указанията на властите. Сред тях бяха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник генералният директор Евгения Друмева, българският консул в Одеса Светослав Иванов, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателстващият Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев, репортери на БТА и представители на българоезични медии в чужбина.

След около 30 минути тревогата бе отменена и концертът продължи. Първата част на концерта завърши с изпълнение на Василий Доброволски, бесарабски българин от село Главани, Болградски район. След първата част токът спря и това наложи включването на генератори.

Днес в Одеса беше открита Деветнадесетата световна среща на българските медии, която е организирана от БТА и протича на място в Одеса, Болград, Измаил и Заря (Камчик) и в електронна среда. Срещата се провежда в Одеса в знак на подкрепа на българската общност в града и областта.

Българите, живеещи в Одеска област, са повече от 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.