Лейбъристката партия във Великобритания отстрани от своите редици един от кандидатите си за парламентарните избори след съобщения, че е споделил онлайн материал, който изглежда омаловажава ролята на Русия при отравянията в английския град Солсбъри на 4 март 2018 г., предаде ДПА, на която се позова БТА.

Анди Браун, който се кандидатира в шотландския избирателен район Абърдийн Норт и Морей Ийст, е споделил през април 2018 г. статия от руската държавна медия Ар Ти (RT), в която се твърди, че "токсинът", използван при отравянията, "никога не е бил произвеждан в Русия, а е бил на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни членки на НАТО", съобщи Би Би Си.

Да припомним, че през март 2018 г. бившият руски двоен агент Сергей Скрипал (който предавал поверителни сведения на британското разузнаване) и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в английския катедрален град Солсбъри. Те бяха откарани в болница в критично състояние, а британските власти заявиха, че са били отровени с "Новичок", семейство нервнопаралитични вещества, разработени от съветските военни през 70-те и 80-те години. И двамата оцеляха.

Враговете на Путин, които имаха загадъчна участ >>

Според шотландския "Прес енд джърнъл" през същия месец Браун е споделил и цитат от еврейски историк, който гласи: "Истинският проблем... е, че дясноориентираните евреи в Лейбъристката партия и извън нея се противопоставят на факта, че (бившият лидер на партията - бел. ред.) Джереми Корбин е последователен поддръжник на правата на палестинците".

"Анди Браун е административно отстранен от Лейбъристката партия с оглед на предстоящо разследване. Взехме решение да оттеглим подкрепата си от кандидат за депутат на общите парламентарни избори", заяви пред Би Би Си говорител на шотландските лейбъристи.

"(Лидерите на партията) Анас Сарвар (ръководител на шотландските лейбъристи - бел. ред.) и Киър Стармър внесоха промяна в Лейбъристката партия и заявиха, че всеки кандидат и депутат трябва да работи по най-високите стандарти. Тази стъпка показва, че са били сериозни", каза той.

Името на Анди Браун като кандидат на лейбъристите ще продължи да фигурира в бюлетините, тъй като крайният срок за номинации изтече, което означава, че той ще се кандидатира като независим на парламентарните избори на 4 юли.