Лидерът на "Величие" Николай Марков не се е заклел като депутат в 50-ото Народно събрание. Той не е успял да положи клетвата, с която встъпва като народен представител, защото е закъснял за първото заседание на парламента, съобщават "24 часа" и bTV.

Марков е влетял в пленарната зала с близо 20 минути закъснение, но е бил изведен от квесторите.

Лидерът на "Величие" е коментирал с "имам си причини" и е допълнил, че има процедура, по която ще може да положи клетва по-късно. 

На въпрос дали ще подкрепят обявената номинация на ГЕРБ-СДС Рая Назарян за председател на Народното събрание, той е отговорил, че от "Величие" все още не са чули намеренията на Бойко Борисов, тъй като лидерът на ГЕРБ е отказал лична среща.

На въпрос при какви условия неговата партия би подкрепила правителство, Николай Марков отговори: "При условие, че ние знаем какво ще прави правителството, с какво се ангажира, в какви срокове и какви цели ще постига".

Попитан какво искат да постигнат за българския народ като политическа формация, лидерът на най-малката парламентарна група в НС каза, че искат две неща - да въведат дневния ред на гражданите в парламента, защото според него той отсъства от там, и да разкрият начина, по който се управлява държавата. Смятаме, че той не следва конституционния ред на парламентарната република, заяви Марков. По думите му това ще стане със законодателни инициативи и с контрол. "Все пак Народното събрание не е само да пише закони, но и да контролира тяхното изпълнение", добави той.

 

 

Парламентарната група на най-новата партия в Народното събрание е от 13 депутати.